Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Dvojica ozlijeđenih prevezena u bolnicu

Poginula dvojica hrvatskih pomoraca: "Nesretni slučaj nije se dogodio zbog 'raznih eksplozija', radili su na ispiranju tanka"

Brod AP Dubrava (Foto: Atlantska plovidba)
Brod AP Dubrava (Foto: Atlantska plovidba) Atlantska plovidba
Aktualno Galerija Brod AP Dubrava (Foto: Atlantska plovidba) Brod AP Dubrava (Foto: Atlantska plovidba) Foto: Atlantska plovidba +0 Brod AP Dubrava (Foto: Atlantska plovidba) Galerija 1/2 >>
Liječnici su potvrdili smrt dvojice Hrvata koji su u srijedu stradali u pomorskoj nesreći 150 milja od obala Brazila. Helikopter je u bolnicu prevezao ostale ozllijeđene.

Atlantska plovidba d.d. obavještava javnost da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Nesreća kod Varaždina - 4 Tragedija kod Varaždina Maleno mjesto zavijeno u crno, sumještani se opraštaju od poginulih: "Žalosno je"; Policija poslala posebno upozorenje

Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade, stoji u novoj obavijesti Atlantske plovidbe.

Druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom su prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstenog stanja i eventualnog liječenja, kažu u priopćenju iz Atlantske plovidbe i dodaju da je još jedan pomorac, koji nije sudjelovao u nesreći, također prebačen u u bolnicu zbog pretrpljenog šoka. 

Iz kompanije demantiraju da se nesreća dogodila zbog eksplozija. 

"Nastavno na prethodnu obavijest, a u cilju objektivizacije i demantiranja dezinformacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima, obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslije 'raznih eksplozija' niti bilo čega sličnog. Kako smo i naveli u prvom priopćenju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom radnih aktivnosti, konkretno rada na ispiranju tanka. Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islandsa koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik. Atlantska plovidba d.d. ne može do objave nalaza navedenih institucija, objavljivati bilo kakve pretpostavke", stoji u priopćenju. Kažu da su obitelji članova posade obaviještene o događaju. 

"Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene o događaju, a osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu", piše. 

"Molimo sve zainteresirane kao i medije da, u ovom iznimno teškom trenutku šoka i tuge obitelji pomoraca, posade broda i svih zaposlenika Atlantske plovidbe d.d., imaju razumijevanja za nastalu situaciju, ne podliježu raznim neslužbenim i senzacionalistidkim informacijama čime se dodatno otežava psihološko stanje i rad svih involviranih već da prate informacije koje ie se pravovremeno objavljivati u slučaju bilo kakvih promjena i novosti i to putem Zagrebačke burze d.d. i putem vlastite web stranice", zaključili su u priopćenju.

Helikopter nije mogao odmah poletjeti

Pomorci su stradali u srijedu poslijepodne. Brod AP Dubrava prekinuo je komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja.

Ozlijeđena su četiri pomorca – tri hrvatska državljana i jedan ukrajinski pomorac – te je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice.

Zapovjednik, posada broda i kompanija pokušali su čim prije iskrcati ozlijeđene članove posade. Helikopter zbog jučerašnjih vremenskih uvjeta na moru, udaljenosti broda od obale i noći helikopter nije mogao odmah poletjeti.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene čim prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući", navela je Atlantska plovidba u svom prvom priopćenju u kojem su izrazili najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

U Ministarstvu vanjskih poslova kratko su nam rekli da će više informacija o tragediji imati nakon što se čuju s hrvatskim veleposlanstvom u Brazilu. 

Neven Melvan, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske kaže da brod prvo mora pristati u luku.

"Sad brazilska policija mora istražiti što se točno dogodilo. Tek tada ćemo znati točne uzroke tragedije. S obzirom da se nesreća dogodila 150 milja od obale, pretpostavljam de brod u Tubarao neće pristati prije večeras", rekao je Melvan.

Objašnjava da je na takvom brodu obično oko 18 članova posade, od čega su pola Hrvati. Brod je navjerojatnije prevozio rasuti teret. 

(Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene