Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno suđenje

Andabaku za krijumčarenje 660 kg kokaina ukinuta oslobađajuća presuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Ivanu Andabaku (56) i britanskom državljaninu Paulu Dexteru Farrowu (49) pa će im se zbog optužbe da su krijumčarili 660 kilograma kokaina ponovno suditi na riječkome Županijskom sudu.

Glasnogovornik tog suda Zoran Sršen potvrdio je Hini da je stigla odluka Vrhovnog suda kojom je prihvaćena žalba riječkoga Županijskog državnog odvjetništva, ukinuta presuda sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Đurđe Jovanić iz 2007. te određeno novo suđenje. Datum početka novog suđenja još nije određen, no glasnogovornik suda kaže da će ono početi "vrlo brzo".

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Prošle jeseni Nepravomoćno: Osuđena mula koja je na "Tuđmanu" pala s više od kilograma kokaina

Prvostupanjska presuda Andabaku i Dexteru Farrowu ukinuta je jer je Županijsko državno odvjetništvo u međuvremenu nabavilo dokument, to jest teretnicu iz koje je vidljivo da je zagrebačka tvrtka 'Koren prom' naručitelj kontejnera s konzerviranom tunjevinom u kojem je bilo 660 kilograma kokaina vrijednog 350 milijuna kuna. Andabakov branitelj Petar Šale rekao je kako ni on ni njegov branjenik još nisu vidjeli odluku Vrhovnog suda, no ocijenio je da je potpuno "suludo i neprihvatljivo" da se presuda ukida na temelju dokaza koji je prikupljen nakon isteka žalbenih rokova.

Inače, kontejner s drogom stigao je iz Ekvadora brodom do belgijske luke Antwerpena, a zatim vlakom do Rijeke. Policija ga je otkrila krajem 1999. U kontejneru je zatim ostavljeno 4,5 kilograma kokaina te je proslijeđen do krajnjeg odredišta u Gambiji, gdje ga je u ožujku 2000. dočekao drugooptuženi Dexter Farrow, koji je tada uhićen. Nakon pola godine u Hrvatskoj je uhićen i Andabak.

>> Suđenje za krijumčarenje 660 kilograma kokaina

Riječko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi kako su krijumčarenje organizirala upravo njih dvojica, zajedno s nepoznatim osobama. Suđenje je počelo u ožujku 2007. nakon izručenja Farrowa Hrvatskoj iz Italije, gdje je služio zatvorsku kaznu zbog drugog slučaja trgovine drogom. Farrow je prvostupanjsku presudu čekao u pritvoru, a Andabak se branio sa slobode. Andabak se na suđenju branio da nije povezan s krijumčarenjem te da mu se sve podmeće zbog političkih razloga jer je bio zapovjednik 'Kažnjeničke bojne', čiji je zapovjednik Predrag Naletilić Tuta u Haagu osuđen zbog ratnog zločina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene