Alpinista iz BiH pogodila je kamena gromada i teško mu ozlijedila potkoljenicu. U akciju su stupili pripadnici HGSS-a.


U Nacionalnom parku Paklenica danas nešto prije podneva teško je ozlijeđen 40-godišnji alpinist iz Bosne i Hercegovine.

Vezani članci Biokovo Strankinja nakon planinarenja do Skywalka pronađena bez svijesti, nije joj bilo spasa. HGSS po tko zna koji put upozorava planinare: "Nijedan vrh nije vrijedan rizika" Slika nije dostupna Ozlijedila glavu na stijeni iznad Omiša, izvlačilo je 25 GSS-ovaca

On se sa svojim kolegama penjao po stijeni Veliki ćuk, ali u jednom se trenutku odlomila kamena gromada koja ga je pogodila i teško mu ozlijedila potkoljenicu.

>> Pripadnici HGSS-a pronašli mrtvo tijelo nestalog muškarca

Odmah je pozvana pomoć, a prema stijeni su se ubrzo uputili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Zadra, koji su se nalazili u Starigradu.

Spašavatelji su se popeli do unesrećenog koji se nalazio u prvoj dužini smjera, pružili mu prvu pomoć i uz pomoć marinerovih nosila spustili do podnožja stijene.

Zbog težine ozljede u pomoć je pozvan i helikopter HRZ-a kojim su došli i kolege spašavatelji iz splitske stanice HGSS-a.

Unesrećeni je oko 13:50 sati prebačen u helikopter kojim je hitno upućen u Zrakoplovnu bazu Zemunik, a potom u zadarsku Opću bolnicu.

'Akcija je bila relativno brza, trajala je svega sat i pol vremena i to samo zato što je na licu mjesta bila dežurna ekipa naših spašavatelja koja je brzo došla do ozlijeđenog i spustila ga. Ozlijeđeni ima tešku ozljedu noge, to je vjerovatno zgnječena noga, ali on je pri svijesti i izvan životne opasnost', kazao nam je pročelnik splitskog HGSS-a Vinko Prizmić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook