Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoreno ročište

Afera Šipan: Vlahušić i Vićan ne osjećaju se krivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskome sudu u Splitu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i njegov koalicijski partner Pero Vićan, koje USKOK-ova optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na to djelo u aferi Šipan, danas su na pripremnom ročištu rekli da se ne osjećaju krivima, izvijestila je sutkinja u tom postupku Marija Majić nakon pripremnog ročišta zatvorenog za javnost.

Vlahušić i Vićan u cijelosti su odbacili navode optužnice, a novo je ročište najavljeno za 27. i 28. ožujka ove godine, kada ćemo početi ispitivati svjedoke, rekla je za  sutkinja Majić.

USKOK je Vlahušića optužio za nezakonitu pozajmicu novca iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki Dubrovačko primorjePere Vićana, tj. da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio Gradski statut i da je Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. Vićana se tereti da je dubrovačkoga gradonačelnika Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti.

Tvrtka Dubrovačko primorje u travnju 2010. uputila je zahtjev za prvokup zgrade općinskog doma u Luci Šipanskoj, a zatim je Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine donijelo odluku o financiranju kupnje nekretnine na Šipanu u ime i za račun grada Dubrovnika. Društvo prijatelja uplatilo je milijun kuna na račun "Dubrovačkog primorja", a Vlahušić je pak više puta tvrdio da mu je Vićan podmetnuo na potpis nalog Društvu prijatelja o isplati novca za njegovu tvrtku "Dubrovačko primorje" kao predujam za kupnju općinske zgrade na Šipanu.

Također, Vlahušić je svojedobno bio izjavio kako nije korektno što mu Društvo prijatelja dubrovačkih starina nije željelo dati na uvid dokumentaciju vezanu uz isplatu milijun kuna Dubrovačkom primorju, nego su mu rekli da je mogu dati samo policiji. Po navodima optužnice, Vlahušića se tereti da je lažno prikazivao kako će grad kupiti zgradu općinskog doma na Šipanu, rekla je danas sutkinja Majić i dodala kako nikad nije sklopljen ugovor u kupoprodaji te zgrade.

Po optužnici, Društvo prijatelja dubrovačkih starina uplatilo je milijun kuna privatnoj tvrtki 'Dubrovačkom primorju', ali je ta tvrtka vratila novac Društvu prijatelja dubrovačkih starina, a u sudskom će se postupku nastojati utvrditi jesu li te radnje bile zakonite, rekla je sutkinja Majić. (Hina)

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene