Dijana Muhović svjedočila je u suđenju za aferu Agram (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Dijana Muhović svjedočila je u suđenju za aferu Agram (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uskok je u srijedu prigovorio istinitosti iskaza Dijane Muhović, svjedokinje o spornim službenim potovanjima na suđenju zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suoptuženicima u aferi Agram, koja je posvjedočila da je službeno putovala u Berlin u vrijeme kada je prema Uskokovim informacijama bila u BiH.


Prije svjedočenja zaposlenice Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Dijane Muhović, obrana je predložila sudskom vijeću da ju ispitaju bez prisustva javnosti, tvrdeći kako će je pitati o osobnom i obiteljskom životu. Sudsko vijeće je taj prijedlog odbilo pa je Muhović na Županijskom sudu iznijela detalje o putovanjima u Berlin i Tuzlu te korištenju službenog vozila Grada Zagreba.

Vezani članci Milan Bandić - 2 Milan Bandić 20 godina na čelu Zagreba: ''Pokazao sam da znam slušati građane'' Milan Bandić Dok oporba Bandiću broji posljednje dane, ovo su obećanja koja su ostala mrtvo slovo na papiru

''Tijekom 2013. radila sam na poslovima promocije i marketinga u Kulturnom centru Travno koji djeluje u sklopu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Na putovanje sam išla po nalogu gradonačelnika Bandića, dok sam upute dobila od stručnih službi grada. Prije odlaska u Tuzlu dobila sam kontakt od hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića, budući da je bila ideja o uspostavi suradnje dvaju gradova. Na trodnevni put u Tuzlu sam išla službenim automobilom, ali sam nakon dva dana saznala kako je moj bratić ubio moju tetku'', ispričala je Muhović, dodajući kako je zbog obitelji morala ostati u Tuzli u kojoj je provela šest dana.

Svjedočeći na okolnost odlaska u Berlin, svjedokinja je kazala da je išla u posjet berlinskom Oktoberfestu po nalogu gradonačelnika i da joj je zadaća bila obići sajam te vidjeti kako sajam funkcionira.

''Kontakt osoba bila mi je Ivan Prpić. Čula sam se s njim te mi je on rekao da je u Münchenu i da se nađemo tamo. Službenim autom grada Zagreba odvezla sam se sama do tamo, a onda sam se s Prpićem zajedno odvezla do Berlina. Kad sam se vratila o svemu sam izvijestila gradonačelnika'', kazala je svjedokinja dodajući da su ''kućice tamo potpuno drugačije organizirane nego kod nas''.

Umjesto u Berlin - u BiH

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković stavio je primjedbu na istinitost njezinog iskaza u djelu o službenom putovanju u Berlin od 4. do 7. listopada 2013. godine. Pritom je sudu dostavio podatak MUP-a iz kojeg se vidi da je automobil, kojim se navodno koristila svjedokinja prilikom navodnog putovanja u Berlin, izašao iz zemlje 4. listopada u 18.39 sati na graničnom prijelazu Županja-Orašje.

Uz to, Mišković je dostavio MUP-ov podatak prema kojem je isto vozilo ušlo u Hrvatsku dva dana kasnije na istom prijelazu, dodajući da ispitani svjedoci nemaju nikakva saznanja o službenim putovanjima u Tuzlu i Berlin.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada. (Hina)