Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništio 180 hektara

15 mjeseci zatvora za požar na Velebitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zadru osudio je na 15 mjeseci zatvora Juru Ercega iz Starigrada podno Velebita zbog podmetanja požara na Velebitu 2007. godine.

U tom požaru, ugašenom tek nakon nekoliko dana, izgorjelo je 180 hektara šume i makije, od čega je i dio unutar Nacionalnog parka Paklenice. Izričući mu presudu od 15 mjeseci zatvora, sudac Županijskoga suda u Zadru Boris Babić je rekao kako za optuženog Ercega nema otegotnih okolnosti s obzirom na to da je praktički, kako je dodao, osoba bez mrlje u životu. No, osuđen je, rekao je, 'jer je uloga suda da vodi računa o specijalnoj i generalnoj prevenciji', to jest kako ne bi ponovio slično djelo i da se zaštiti društvena imovina.

Pročitajte i ovo Josip Brozičević Zapeli zbog trovanja Pročelnik HGSS-a o akciji spašavanja stranaca na Velebitu: "Ovo je za njih ipak bio prevelik zalogaj. Taj dio nije za neiskusne i nespremne" Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 5 Osjet hladnoće minus 25 Reporter Dnevnika Nove TV posjetio najhladnije mjesto u Hrvatskoj: Kako je živjeti i raditi na tim temperaturama?

Erceg je 2007. na Velebitu počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti tako što je zapalio grm ispred obiteljske vikendice na Velebitu pošto se ubo na njegov trn. Zapaljenu žigicu bacio je u grm, a zatim je ugasio vatru. No, nedugo zatim pokazalo se da vatru nije do kraja ugasio, kako je mislio, te je buknuo veliki požar koji je trajao danima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene