Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorio i HDZ-u

Grbin o izboru predsjednika Vrhovnog suda: " Već mi je puna kapa dvoličnosti Plenkovića i Jandrokovića i njihovih izmišljanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je komentirajući prijepore u vezi s izborom predsjednika Vrhovnog suda rekao da mu je "puna kapa dvoličnosti i Plenkovića i Jandrokovića, i da "premijeru odgovora pozivanje na Ustav samo kad treba napraviti nešto što on želi, ne i drugi".

Za HDZ-ovu jučerašnju ocjenu da ne razumije načelo zakonitosti ni ustavnosti, Grbin je rekao da ne razumije što mu iz HDZ-a žele poručiti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

"Ali ono što sam rekao jučer iza toga stojim i danas. Zanimljivo je kako Plenkoviću odgovora direktno pozivanje na Ustav kada treba nešto napraviti što on želi, a kada trebaju napraviti nešto drugi onda to ne mogu“, rekao je Grbin.

"To je jedna dvoličnost koje mi je već puna kapa, i Plenkovića i Jandrokovića i njihovih izmišljanja", istaknuo je predsjednik SDP-a. On ovaj slučaj ne smatra sukobom predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, nego sukobom dva koncepta.

Kako je rekao, jedan je koncept u kojem se za čelnu osobu Vrhovnog suda predlaže "netko tko je sposoban, dokazani pravnik i spreman sustav hrvatskog pravosuđa protresti od glave do pete i pokušati napraviti promjene nabolje", a drugi je onih koji žele "zadržati status quo kojim godinama plivaju kao ribe u svoju korist".

"Sukob između onih koji žele da se procesi na sudovima ubrzaju i sukob onih koji to žele spriječiti", rekao je Grbin.

Na novinarski upit kakav je stav SDP-a o Zakonu o sudovima, Grbin je odgovorio da je isti kao i prije kada se donosio, kada su bili protiv te da su on i Orsat Miljenić pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom protiv Zakona o sudovima i protiv Zakona o kaznenom postupku, u dijelu koji se odnosi na visoki kazneni sud.

"Zakoni i rješenja koja su se donosila u zadnjih nekoliko godina oko pravosuđa su u velikoj mjeri katastrofalne", ocijenio je Grbin.

"HDZ kaže pa dajete vi nagovorite svoju kandidatkinju da se javi na javni poziv pa ju onda predložite. Dakle, radi se o direktnoj korupciji, radi se o fingiranju javnih poziva, radi se o izmišljanju nekakve transparentnosti da bi se prikrilo ono što je ovdje na snazi, a to je pokušaj HDZ-a da spriječi stvarne promjene na bolje u hrvatskom društvu jer im sadašnji status quo, sadašnje katastrofalno stanje odgovara i to je sukus svega", ocijenio je Grbin.

Predsjednik SDP-a rješenje vidi da predsjednik Hrvatskog sabora ili stavi na glasovanje prijedlog koji mu je uputio predsjednik Republike ili obavijesti Državno sudbeno vijeće da se ponovi javni poziv.

"Ovo se može razriješiti samo na jedan način, a to je da na čelo Vrhovnog suda izaberemo osobu koja je spremna stvarno donijeti pozitivne promjene u hrvatskom pravosuđu", zaključio je Grbin.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda Grbin je komentirao u Krapinskim Toplicama gdje je predstavljena kandidatkinja SDP-a za načelnicu Općine, Gordana Jureković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene