Mladen Markač (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)
Mladen Markač (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL) Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Agronomski fakultet u Zagrebu predložit će Senatu Sveučilišta da umirovljenom generalu Hrvatske vojske Mladenu Markaču dodijeli počasni doktorat, piše srednja.hr.


Fakultetsko vijeće Agronomskog fakulteta prihvatilo je taj prijedlog na svojoj sjednici 22. siječnja. Prema zapisniku sa sjednice, Markača je predložio Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju te prodekan Nikica Šprem.

Vezani članci Predsjednica odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Odlikovani generali Ante Gotovina i Mladen Markač: ''Izvojevali ste pobjede važne za Hrvatsku'' Napokon usuglašen protokol Oluje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Usuglašen protokol Oluje: Govori na Trgu pa odlazak na Tvrđavu

Službeni dokumenti ne kažu ništa više o samom prijedlogu, koji još nije stigao do Senata, ali se u kuloarima doznaje da su u pitanju "lovačka posla", odnosno neko lovište koje je Markač, strastveni lovac, navodno pomogao pribaviti Fakultetu.

Srednja.hr. ističe kako je u zadnja dva tjedna u fokusu javnosti inicijativa dekana Muzičke akademije za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, dok se u sjeni te afere "odvija inicijativa za dodjelu još jednog počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu".

Mladen Markač za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a. Bio je i član hrvatske džudo reprezentacije, hrvač i strastveni lovac.

Proglašen je počasnim građaninom Zagreba, Osijeka, Knina, Krašića, Duge Rese, Koprivnice, Novske, Virovitice, Konavla, Gospića, Cetingrada, Pleternice, Biograda na Moru, Đurđevca, Benkovca, Lipika, Varaždinske županije i Koprivničko-križevačke županije.

Međunarodni sud za ratne zločine podigao je 2001. optužnicu protiv Markača, Ante Gotovine i Ivana Čermaka. Prvostupanjskom presudom iz 2011. Markač je bio osuđen na 18 godina zatvora, no nakon žalbe drugostupanjskom sudu 2012. oslobođen je po svim točkama optužnice. (Hina)