Zoran Marinović nagrađen je kao reporter-redatelj za originalan istraživački pristup za filmove.


Hrvatski reporter, snimatelj i reporter-redatelj, Zoran Marinović, za reportaže o posljednjim brazilskim Indijancima te okrutnoj tradiciji ubijanja Mingi djece u Etiopiji, dobio je nagradu na Green Montenegro Film Festivalu.

Za sjajna djela „Mingi – prokleta djeca“ i „Provjereno – duboko u džungli“, kao reporter-redatelj nagrađen je za originalan istraživački pristup za filmove. U prelijepoj zemlji Etiopiji, Marinović je istražio i prenio okrutnu tradiciju plemena Mingi iz doline rijeke Omo gdje prakticiraju običaj ritualnog ubijanja djece koja se proglašavaju prokletima.

Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr)

Ovjekovječio je bitku posljednjih plemena brazilskih indijanaca za očuvanje vlastite kulture, industriju koja uništava njihov okoliš, vlasti koja smanjuje njihov teritorij i globalizaciju koja nezaustavljivo dolazi i u njihova sela.

Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr)

Iako ih je nekada bilo više od 6 milijuna, a danas manje od 400.000 te se suočavaju s vlastitim problemima, brazilski indijanci ne gube iz vida širu sliku te brinu za budućnost čitavog svijeta.
Marinovićeve reportaže prikazane su u emisiji „Provjereno“, a život brazilskih indijanaca i inspirativnu priču o tome zašto se brinu za budućnost čitavog svijeta, a ne samo njihovog komada džungle, pogledajte OVDJE.