Kultni Del Boy

Buran život omiljenog mutikaše iz "Mućki": Od električara postao vitez, a tata i suprug tek u 60-ima

David Jason (Foto: IMDB) David Jason (Foto: IMDB) IMDB 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju David Jason (Foto: IMDB) David Jason (Foto: IMDB) Mućke (Foto: IMDB) David Jason (Foto: Getty Images) David Jason (Foto: Getty Images) David Jason (Foto: IMDB) David Jason (Foto: IMDB) David Jason (Foto: Getty Images) +0 David Jason (Foto: AFP) Galerija

Sir David Jason svima je poznat kao legendarni Del Boy iz "Mućki", no iz njegove bi se životne priče mogla stvoriti još bolja serija.

Njegove su izreke legendarne, a izrazi lica kultni. Mali britanski muljator i švercer velikog i dobrog srca Del Boy iz "Mućki" zapravo je David Jason, glumac nevjerojatne životne priče. 

Pogledaj i ovo Jack Nicholson (Foto: Profimedia) Dugo skrivana istina Šokantna životna priča omiljenog glumca: Uvjerili su ga da mu je mama sestra, a baka mama

Danas Sir David Jason rođen je kao David John White u siromašnoj radničkoj obitelji u kojoj nije bilo ni govora o izdvajanju novca za kulturne sadržaje. Otac mu je bio prodavač ribe, a majka spremačica. David je rođen za vrijeme Drugog svjetskog rata, za vrijeme sankcija i redukcija 1940., a pri porođaju je izgubio svoga brata blizanca. 

Iako su mnogi govorili da je svoje umjetničko prezime odabrao kao uspomenu na preminulog brata, sam David je opovrgnuo tu glasinu rekavši kako je Jason odabrao jer je volio grčki mit o Jasonu i Argonautima. 

Davidovo djetinjstvo prošlo je u igri s dječacima iz ulice i pomaganju u kućanskim poslovima, a kada je sa samo 11 godina ispao iz škole, David je odmah izrazio želju da se počne baviti umjetnošću i postane član lokalne amaterske dramske družine, no njegov je praktični otac to izričito zabranio. David je trebao doprinijeti obiteljskom budžetu pa je tako u djetinjstvu 6 godina radio kao elektrotehničar. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koja epizoda... 😂😂😂

Objavu dijeli Only Fools and Horses - Mućke (@mucke.hr)


Kako je već kao dijete okusio tržište rada i svijet odraslih, uskoro se upustio i u svoja prva seksualna iskustva, pa je tako priznao da je izgubio nevinost sa samo 12 godina. Nakon nekoliko veza i godina rada u branši koja ga nije zanimala David je napustio svoj dom i odlučio postati glumac. 

Televizijska karijera danas legendarnog glumca započela je davne 1964., a prvih 6 godina svoje karijere glumio je u dječjim emisijama i radio kao TV voditelj za djecu. Kada je 1969. došlo do gašenja serije emisija na kojima je radio, David se morao okrenuti drugim projektima. 

Činilo se kako taj čovjek niskog rasta i velike karizme nikada neće dočekati svoju veliku priliku jer je više od deset godina preživljavao snimajući niskoplaćene radiodrame, no sve se promijenilo 1981. Nakon mnogih sporednih i epizodnih uloga, David je napokon uspio pronaći svoju "zlatnu koku". 

BBC-jeva komedija "Mućke", u kojoj je David igrao kultnog mutikašu i sitnog švercera Del Boya Trottera postala je njegova uloga života po kojoj će ostati vječno upamćen. Njegov šarm, šale i stalna potraga za bogatstvom stvorile su od Del Boya kultni lik britanske televizije, a serija je požnjela i osobit uspjeh na Balkanu, gdje se smatra jednom od najboljih humorističnih serija svih vremena. 

Slava je uslijedila odmah nakon prvih emitiranih epizoda serije, koja je doživjela i mnogo sezona. Nakon tog uspjeha Davidu je bilo lako ponovno si osigurati još jednu veliku ulogu, onu detektiva Jacka Frosta u dugovječnoj televizijskoj seriji "A Touch of Frost". 

Iako nikada nije uspio ostvariti veliki uspjeh na filmu, David Jason najveću je čast doživio kada ga je kraljica Elizabeta proglasila vitezom Velike Britanije zbog doprinosa umjetnosti i kulturi te zemlje. Uz to, Jason je za svoju glumu u "Mućkama" osvojio čak 4 nagrade BAFTA i 7 velikih televizijskih nagrada. 

Ipak, Jasonov privatni život znatno je zanimljiviji od onog televizijskog. Naime, ovaj glumac mogao bi dobiti nagradu čovjeka s najvećim srcem među britanskom glumačkom elitom. David je godinama živio sa svojom partnericom, glumicom Myfanwy Talog, kada joj je dijagnosticiran rak dojke. David je punih 18 godina njegovao i skrbio za svoju ljubav, sve dok ona nije izgubila borbu s opakom bolešću 1995. godine.

Zbog toga gorkog iskustva David je nakon Myfanwyjine smrti odlučio osnovati vlastitu dobrotvornu zakladu za djecu oboljelu od raka i raznih vrsta tumora. Zbog gubitka svoje partnerice David je zahtjevao i da njegov lik detektiva Frosta u seriji izgubi suprugu. Nije želio glumiti da je u braku ili vezi s drugom ženom dok je udovac. 

Ipak, nakon godina nošenja s tugom, slavni Del Boy ponovno je ugledao svjetlo i na privatnom planu. U  61. godini postao je otac. Njegova djevojka, dvadeset godina mlađa Gill Hinchcliffe, rodila je zdravu djevojčicu. Jason se četiri godine nakon rođenja kćeri odlučio njezinu majku odvesti i pred oltar, pa se tako prvi put oženio u 66. godini. 

Mnogi su komentirali kako je ovaj glumac u svemu "kasno palio". Kasno je postigao veliki profesionalni uspjeh, kasno je postao otac i kasno se oženio. Ipak, u svemu je uspio.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene