Prije 92 godine Isadora Duncan bizarno je poginula.

Galerija


Svjetski poznata plesačica Isadora Duncan danas slovi za majku suvremenog plesa, a za života je bila velika diva koju su mnogi obožavali. Prekrasna plesačica američko-francuskih korijena, cijeli svoj život plijenila je pozornost javnosti skandalima u koje je bila upletena, kao i odnosom sa suprugom Sergejem Jesenjinom. 

Vezani članci Zastave spuštene na pola koplja na srednjoj školi koju je pohađala ubijena učenica - 2 Mali Lošinj subotu i nedjelju proglasio danima žalosti, zastave se spuštaju na pola koplja, a na javnim mjestima neće biti kulturnih ili zabavnih događaja U Zagrebu pronađeno tijelo čovjeka na ulici - 4 Jutros u Zagrebu na tri različite lokacije pronađena tijela mrtvih osoba

Isadora je bila svjetska putnica i atipična žena mnogo ispred svog doba, zagovarala je komunističke ideale, a javno se deklarirala i kao biseksualka. Zakleta ateistkinja, Isadora je kršila pravila i norme gdje god je stigla, a svaki njezin korak mediji su budno pratili. 

Ljepotica je rodila troje vanbračne djece. Prvo je dobila kći s kazališnim radnikom Gordonom Craigom, a sina je rodila Parisu Singeru, jednom od sinova multimilijunaša Isaaca Singera, koji se obogatio prodajom šivaćih strojeva. 

Navodno Isadora nikada nije bila požrtvovna majka, već je svu brigu o djeci prepuštala dadilji, koja je 1913. u tragičnoj nesreći odvela djecu u smrt. Naime, vozili su se u automobilu koji je izletio s ceste, prevrnuo se i sletio u Seinu pa su se svi utopili. 

Iako nikada nije zapravo uživala u majčinskoj ulozi, Isadora je nakon smrti svoje djece očajnički željela ponovno ostati trudna. Tako je upoznala mladog Talijana, kipara Romana Romanellija kojeg je zavela ne bi li joj napravio dijete. Naum joj je uspio, ostala je trudna i rodila je sina godinu dana nakon pogibelji svoje prvo dvoje djece. No sudbina ni ovog puta nije imala milosti pa je dječačić preminuo par dana nakon rođenja. 

Plesačica se nakon toga odala alkoholu, a kada je došao kraj revolucije u Rusiji, preselila se u Moskvu gdje je upoznala slavnog pjesnika Sergeja Jesenjina, koji je od nje bio mlađi 18 godina. 

Planula je strastvena ljubav, a par se vjenčao 1922., no Isadora je s Jesenjinom izdržala samo godinu dana. Napustila ga je dok je bio s njom na turneji u SAD-u, a pjesnik taj gubitak nikada nije prebolio. 

Dvije godine kasnije je pronađen mrtav u svojoj sobi, a smatra se da se ubio upravo od boli što ga je Isadora ostavila. 

Ništa u Isadorinom životu nije bilo obično, pa tako ni njezina smrt, od koje su prošle 92 godine. Tog kobnog dana 14. rujna 1927. Isadora je izgubila život u bizarnoj nesreći u misterioznom automobilu. Navodno se zajedno s ljubavnikom vozila u otvorenom dvosjedu, a do tragedije je došlo kad se njen dugački svileni šal u jednom trenutku zapleo oko vratila stražnjeg kotača i ugušio je. 

Oko smrti i života ove velike legende svijeta zabave i danas se raspredaju mitovi i legende, a jedino što ostaje sigurno je to da je Isadora Duncan bila žena nevjerojatne karizme.  

Od okorjelog narkomana postao je neodoljivi ljepotan kojeg žele milijuni žena, ali on voli samo jednu