Kakva avantura!

Kraljica je zbog Dubrovnika u zraku okrenula avion, a princ Philip je htio sam voziti autobus do Straduna!

Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) profimedia 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) +0 Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Galerija

Kraljica Elizabeta i princ Philip posjetili su Dubrovnik 1972. godine, a njihov je posjet u pismu opisao tadašnji visoki dužnosnik Radovan Komar.

Davne 1972. godine kraljica Elizabeta i princ Philip posjetili su Jugoslaviju, točnije Dubrovnik koji je kraljici nahvalila njezina sestra princeza Margaret nakon čega nije mogla odoljeti, a da se i sama ne uvjeri u njegovu ljepotu.

Pogledaj i ovo Meghan Markle i kraljica Elizabeta - 2 "A sada su mi to uzeli..." Princ Harry i Meghan Markle razbjesnili su svojim potezom kraljicu Elizabetu, njoj blizak izvor tek je sada prgovorio o svemu!

Bilo je to na putovanju u sklopu kojeg je kraljevski par trebao posjetiti Beograd, Đakovo, Zagreb, Titograd i Dubrovnik, no loše je vrijeme promijenilo njihov plan puta. Put u Dubrovnik je zapravo bio otkazan jer je bio preopasan zbog jake bure, s čime se složio i tadašnji predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, no tek tada je slijedilo pravo iznenađenje.

O detaljima njihova boravka u Hrvatskoj progovorio je bivši hrvatski i jugoslavenski diplomat i visoki dužnosnik Radovan Komar i to u pismu koje je slao svojoj prijatelji Phyllis Williams, a čije je dijelove prije nekoliko godina objavio dubrovnik.net.

Fotografije njihova posjeta pogledajte ovdje. 

"Poletjeli smo britanskim specijalnim avionom u Titograd, a kraljevska porodica bila je veoma razočarana što neće vidjeti Dubrovnik. Ali, kad smo već bili blizu Titograda avion je počeo mijenjati rutu i uputio se u pravcu Dubrovnika. Dežurni britanski avijatičar general došao je k meni i rekao da je kraljica promijenila plan leta. Užasno sam se iznenadio i rekao sam generalu neka kaže kraljici, koja je bila u posebnoj kabini, da se ne može mijenjati plan leta. U tom času nalazili smo se u niskom letu nad aerodromom u Titogradu i na moj užas vidio sam postrojenu počasnu četu, crveni tepih i postrojene crnogorske predstavnike. Generalu sam rekao neka Njezino Veličanstvo samo pogleda kroz prozor da se uvjeri da su dolje predstavnici jedne republike u očekivanju njezina posjeta. Neka kaže da je to vrlo delikatno i da može doći do velikog incidenta. Kraljica mi je preko generala odgovorila da ćemo svakako stići u Crnu Goru kasnije, da se ne trebam brinuti", opisao je Komar kako je kraljica okrenula zrakoplov prema Dubrovniku.

Dodao je i kako tamo nikoga nije bilo od dužnosnika da ih dočeka jer su svi već otputovali u Zagreb, a nije bilo niti jednog službenog automobila. No Komar je u svom pismu otkrio kako je princ Philip ugledao prazan autobus koji je poželio i voziti u čemu ga je Komar ipak spriječio jer bi to značilo da Jugoslavija nije u stanju osigurati prijevoz kraljevske obitelji.

Kraljica i princ na kraju se prema Komarovim riječima sretno stigli do Straduna koji je bio pun turista koji su ih dočekali puni poštovanja i uvažavanja tog povijesnog trenutka.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip, princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty Images) +0 Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Celebrity Princ Harry vraća se kući da bude uz obitelj nakon djedove smrti, ali sve su oči sada uprte u samo jednu osobu

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) +0 Princ Philip (Foto: Profimedia) Celebrity Princ Philip inzistirao je na jednoj stvari kad je njegov sprovod u pitanju, kraljica bi se trebala uskoro obratiti naciji

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene