Petar Book, jedan od najpoznatijih britanskih kazališnih redatelja, preminuo je u 97. godini u Parizu.

Galerija Peter Brook Peter Brook Peter Brook +1 Peter Brook

Kazališni britanski redatelj Peter Book preminuo je u 97. godini života u Parizu, a tužnu vijest danas je objavio njegov izdavač.

Do 1970. živio je u Britaniji, a onda je odlučio svoj život nastaviti u Francuskoj gdje je osnovao Centre international de créations théâtrales.

Predstave je postavljao u sportskim dvoranama, napuštenim tvornicama, kamenolomima. Njegova produkcija Shakespearove drame "San ivanjske noći" u Shakespeare Memorial Theatreu u Stratfordu 1970. osigurala mu je mjesto u analima kazališne povijesti.

Iako je uživao divljenje u kazališnim krugovima, široj publici je bio manje poznat zbog odbijanja da udovolji komercijalnom ukusu.

Često je izbjegavao tradicionalna kazališna zdanja za svoje predstave, mijenjajući ih za "prazne prostore" koji se mogu transformirati rasvjetom, riječima, improvizacijom i samom snagom glume i sugestije.

"Mogu uzeti bilo koje prazno mjesto i nazvati ga pozornicom", napisao je u svojoj prijelomnoj knjizi "Prazan prostor".

Čuveni kazališni redatelj radio je i u svojim 90-im.

"Svaki oblik kazališta ima nešto zajedničko s posjetom liječniku. Na izlasku bi se čovjek trebao osjećati bolje nego na ulasku", napisao je 2017. u knjizi "Vrh jezika" .

Istaknuo se i kao filmski redatelj, posebno intimističkim djelom Moderato cantabile (1960), prema scenariju i romanu Marguerite Duras, prvim britanskim filmom koji se priklanja poetici francuskoga novog vala. Ostali važniji filmovi su Gospodar muha (Lord of the Flies, 1963), prema romanu Williama Goldinga, i Kralj Lear (King Lear, 1971) prema Shakespeareovoj tragediji.

(Hina)

Tijelo ove atraktivne brinete savršeno je i bez imalo Photoshopa, paparazzo fotke iste su kao i one na Instagramu! Izabel Goulart - 1 Izabel Goulart - 2 Izabel Goulart - 3 +27 Izabel Goulart - 4

Poznate Hrvatice javno stale u obranu Nikoline Pišek i velika su joj podrška: "Sram ih sve bilo!" Ida Prester Nikolina Ristović - 5 Nikolina Pišek Ristović +26 Nikolina Pišek Ristović

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju