U intervjuu 2013. godine Mustafa Nadarević odgovorio je na pitanje je li hrvatski ili bosanskohercegovački glumac.

Galerija


Pokojnog Mustafu Nadarevića uvijek su predstavljali kao hrvatskog i bosanskohercegovačkog glumca, što je o njemu napisano i na Wikipediji.

Vezani članci Goran Višnjić, Mustafa Nadarević Goran Višnjić opisao je kakav je Nadarević bio kao kolega i čovjek, prekrasna objava sve je dirnula Rade Šerbeždija Rade Šerbedžija suznih se očiju oprostio od voljenog Mustafe, prisjetio se njihova zajedničkog života i skromnih početaka

No glumac je još 2013. godina otkrio čijim se smatra u intervjuu za emisiju "Oni pobjeđuju" na televiziji Al Jazeera Balkans.

"Kada vas predstavljaju, kažu hrvatski i bosanskohercegovački glumac. Čiji ste vi uistinu?" odmah ga je na početku emisije upitala voditeljica Arduana Kurić.

"Pa ja sam rođen u Banja Luci u Bosni i Hercegovini '43., drugoga maja, a onda, kako je Banja Luka bila bombardirana, moji su pobjegli u Zagreb i tamo sam živio jedno vrijeme, onda malo u Bosanskom Novom, pa u Rijeci, pa opet u Zagrebu. Ja sam svoj, ali neka me svojataju, meni to ne smeta," odgovorio je Nadarević.

"Ja sam glumački odrastao u Zagrebu, školovao se, bio cijeli život u Hrvatskom narodnom kazalištu i na taj način sam hrvatski glumac", dodao je i zaključio: "Ali da budem točan i precizan, ja sam iz cijele Jugoslavije. Tu sam ja odrastao i svi ti dijelovi su mi dragi."

Mustafa Nadarević preminuo je u nedjelju u popodnevnim satima u 78. godini nakon duge i teške bolesti, a ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom i bosanskohercegovačkom kulturnom stvaralaštvu.

Oglasio se i shrvani Čombe, Mustafi je uputio posljednju poruku: "Sve si nas zadužio, vrijeme je za kraj sezone...''