Tragična romansa

Njega su optužili za njezinu smrt, a samo nekoliko mjeseci kasnije i on je pronađen mrtav

Sid Vicious (Foto: Profimedia) Sid Vicious (Foto: Profimedia) Profimedia 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Sid Vicious (Foto: Profimedia) Sid Vicious (Foto: Profimedia) Sid Vicious (Foto: Profimedia) +0 Sid Vicious (Foto: Profimedia) Galerija

Sid Vicious i Nancy Spungen legendarni su par u svijetu glazbe, a njihova veza dovela je i do raspada Sex Pistolsa.

Nancy Spungen bila je groupie djevojka buntovne naravi i teške ovisnosti o drogama. Danas je znamo kao djevojku punkera Sida Viciousa zbog njihove turbulentne veze koja je postala jedna od najpopularnijih u glazbenom svijetu.

Nancy je prije cijele te priče bila 17-godišnjakinja iz Philadelphije koja se dolaskom u New York odlučila za stil života koji je 70-ih godina bio popularan diljem svijeta. Od početka je išla po tulumima te je pratila lokalnu punk-scenu. Njezini prijatelji pričali su kako je oduvijek bila iskrena oko svega, a nabavljala je drogu za brojne bendove.

"Groupie djevojke u to su vrijeme redom bile visoke, mršave i nosile su dizajnersku odjeću. I onda se pojavila Nancy. Odmah je rekla da nije model ni plesačica, imala je viška kilograma i bez srama je svima govorila da je prostitutka i da je nije briga što tko misli o njoj", rekla je Eileen Pork, fotografkinja koja je poznavala Spungen.

Putovanje u London i početak kraja

Prvo je u stopu pratila Johnnyja Thundersa i Jerryja Nolana iz Heatbreakersa po New Yorku, a za njima je išla i u London. Tamo je počela pratiti noviji bend, poznat pod imenom Sex Pistols, a za oko joj je posebno zapeo John Simon Ritchie - poznatiji pod imenom Sid Vicious. Za razliku od ostatka benda kojem je Nancy bila antipatična, Sid je smatrao kako je izrazito zabavna. Odonda su bili nerazdvojni.

Život Sida Viciousa i prije Nancy bio je pun problema. Sex Pistols su već dotad puno puta spominjali da su im koncerti bili u problemu zbog njegove ovisnosti te su morali neke i otkazati. Upravo njegova veza i problemi s drogom bili su razlog raspada benda 1978. godine.

U kolovozu iste godine Sid i Nancy uselili su se u hotel Chelsea, koji je bio popularan među glazbenicima. Bob Dylan, Janis Joplin, Iggy Pop i Jimi Hendrix hotel su zvali domom u jednom trenutku. Punk-paru taj je hotel bio bijeg od stvarnosti, svakodnevno su se tamo drogirali, ali i svađali. Njihovi prijatelji bili su izrazito zabrinuti za njih zbog ovisnosti, a svi njihovi strahovi obistinili su se 12. listopada te godine. Večer prije Sid je uzeo velike količine droge pred očima prijatelja. Uzeo je 30 tableta i brojne druge opijate, a sljedećeg jutra bio je bez svijesti.

Kobna noć koja je pokrenula teorije zavjere

U noći na 12. listopada Nancy je od Sidova tjelohranitelja tražila drogu, a u 7:30 ujutro svjedoci su čuli svađu i vikanje te ženski plač. Sid je u 10 sati pozvao pomoć, a Nancy su polugolu našli na podu kupaone s nožem u trbuhu. 20-godišnja Nancy iskrvarila je do smrti, a Sida su uhitili s optužbama za ubojstvo. Glazbenik je navodno priznao ubojstvo, a policija nikoga drugoga nije optužila. Ipak, kasnije je rekao kako je spavao dok se sve događalo te da ne zna tko je kriv za njezinu smrt.

Nekoliko mjeseci nakon Nancyne smrti Sid je preminuo od posljedica predoziranja. Bio je na uvjetnoj slobodi i čekao je suđenje, a tijelo je pronašla Sidova majka.

Policija je odbacila slučaj ubojstva, a smrt Sida i Nancy do danas je tema brojnih glasina.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene