Netta (Foto: Pixsell)
Netta (Foto: Pixsell) Foto: Pixsell

Vivienne Westwood, Peter Gabriel i Wolf Alice neki su od 50 britanskih umjetnika koji su zatražili da se Eurosong premjesti iz Izraela, piše u četvrtak BBC.


Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-ju zahtijevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se natjecanje za pjesmu Europe održi u nekoj drugoj državi.

Vezani članci Albina Odabran je najgore odjeveni izvođač na Eurosongu, naša Albina završila je jako visoko na listi Albina Grčić Albina jasno dala do znanja što misli o nominaciji za najgori outfit na Eurosongu i dobila veliku podršku fanova

"Eurosong možda jest laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima", stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "sudjelovanje BBC-ja koristi u političke svrhe".

Godišnje natjecanje trebalo bi se u svibnju održati u Tel Avivu, nakon pobjede izraelske pjevačice Nette 2018. godine. Pobjednička zemlja obično organizira Eurosong iduće godine.

Britanski umjetnici kažu da je tvrdnja organizatora kako se tim natjecanjem slavi raznolikost i uključivost ''šuplja'' s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni.

"Ne smijemo zatvarati oči pred sustavnim izraelskim kršenjem prava Palestinaca", navodi se u pismu.

"BBC prema svome statutu mora promicati slobodu izražavanja. Trebao bi djelovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se natjecanje premjesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode", ističu britanske zvijezde.

Pismo je upućeno nekoliko tjedana prije emisije "Eurovizija: Vi odlučujete", show programa BBC-ja u kojem gledatelji glasaju za britanskog predstavnika na Eurosongu.

(Hina)

Oni žele ići na Eurosong: Ovo su neka od imena koja su se prijavila i idu u borbu za Izrael?

Ponovno šokira: Na prvu je nitko nije prepoznao, bivša pobjednica Eurosonga potpuno je promijenila imidž!