Više od 10.000 maškara

Karnevalski spektakl za pamćenje!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U Rijeci je po 34. put završila najluđa maškarana povorka u Hrvatskoj! Središtem Rijeke prošetali su sudionici Međunarodne karnevalske povorke kao krune Riječkog karnevala.

Međunarodna karnevalska povorka završni je dio Riječkoga karnevala u sklopu kojeg su u proteklih mjesec dana organizirane mnoge priredbe utemeljene na karnevalskim običajima tog kraja. Cijeli događaj kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire.

Pogledaj i ovo showbuzz Veselje na ulicama Pripremite se- stiže Riječki karneval!

 

Na Međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjelovalo je 110 karnevalskih grupa s preko 10.400 sudionika, od kojih njih čak 74 imaju alegorijska kola.

Početak programa, prije same povorke, pripao je Prvim riječkim mažoretkinjama. Povorka predvođena ''meštrom'' karnevala Tonijem i kraljicom karnevala Elaie Filipović  krenula je središtem Rijeke.

Prva je krenula maskirana grupa je ''Nuovo comitato Carnevale ''Boscarel'' iz Italije. Veselo rasploženje donijela je i Prva hrvatska sušačka gimnazija iz Rijeke, jedna od najbrojnih grupa na Karnevalu.

Povorka se kretala od Rive, preko Ulice Ivana Zajca, Ribarske ulice, Jelačićevog trga, preko Scarpine ulice, Korza, Adamićeve ulice i Jadranskog trga, do povratka u luku. Duž trase bilo je postavljeno šest pozornica, s kojih su gledatelje i maškare kroz program povorke vodila poznata voditeljska lica.

Rijeku su preplavile crvene maske. Crvenkapice iz Vrbovščanske šume u ritmu muzike prošetale su Korzom i pokazale svoja vesela lica i odlične maske. Mnogobrojna publika okupila se na riječkim ulicama, a rasplesane karnevalske grupe oduševile su sve prisutne.

Lakim korakom izmjenila su se ''Četiri godišnja doba'', odnosno Bakarske maškare, a  na scenu je stupila i Kraljica 34. Međunarodnog riječkog karnevala koja je predvodila grupu  Škrljevskih Maškara iz Škrljeva. Karnevalska grupa nosila je masku naziva ''Malo zakrcnuta bajka''.

Prekrasno vrijeme privuklo je Riječane i njihove goste, koji su uživali u mimohodu maštovitih maškara. A koliko su uživali pokazala je i grupa ''Gušti su gušti'' iz Rijeke. ''Mitssske Meduze'' u rasplesanom ritmu pokazali su šarenilo svojih maski.

U Rijeci je bila uzavrela atmosfera. Uz latino ritmove ''Šmričke Maškare''  prošle su riječkim ulicama, a publika ih je prati pljeskom. Vladalo je pravo karnevalsko ludilo. Grobnički Dondolaši okupiralo je grad. Čak 300 Samuraia, sudionika grupe ''POM-F-RI'' iz Rijeke, pokazalo je svoje maske okupljenom mnoštvu.

Na karnevalu je pala i romantična prosidba. Viking Dario zaprosio je svoju djevojku. ''Antonia, udaje se za mene, ljubavi'', kazao je Dario iz Maškarane udruge ''Zmešani Volovsko''. Antonio je rekla ''da'', nakon čega je uslijedio pljesak romantičnom paru, a povorka je nastavila dalje.

Osim domaćih karnevalista, u povorci je sudjelovalo16 maskiranih skupina iz cijele Hrvatske, a iz inozemstva ove godine na karnevalsku povorku je došlo 8 grupa i to iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije uz mješovite grupe k.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KP ''Par-nepar'' s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.

Zadnja 110. grupa, Halubajskih zvončara iz Viškova zatvorila je 34. Međunarodni riječki karneval. ''Nadam se da ste uživali na 34. Međunarodnom karnevalskoj povorci i da se vidimo sljedeće godine. Živio pust!'', poručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Paljenjem pusta na Putničkoj obali  večeras je završena 34. Međunarodna karnevalska povorka.

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene