"Nuspojave"

Crnohumorna satira o seksom opsjednutim neurotičarima donosi njujorški svijet Woodyja Allena u Zagreb

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Za ljubitelje fine satire i ironije protkane sarkazmom nema većeg maga od Woodyja Allena. Scenarist, glumac, redatelj i komičar, ovaj slavni 83-godišnjak gotovo svake godine oduševi svoje fanove novim filmskim uratkom, a ne zastarijevaju ni njegovi stari, prokušani hitovi. Zagrebačkoj se publici sada pružila prilika uživati u najboljem od Allena, i to u kazališnoj formi. Naime, KNAP ima novu predstavu – koja stvarno jako dobro zabavlja.

Zbirka humoreski „Nuspojave“ Woodyja Allena objedinjuje 17 njegovih kratkih priča nastalih između 1975. do 1980. i krunski su dokaz genija tog svestranog umjetnika. Zagrebačka publika trebala je čekati desetljećima ne bi li mogla uživati u kazališnoj adaptaciji Allenovih „Nuspojava“, a sada je čekanju napokon došao kraj.

Pogledaj i ovo Predstava ''Muškarci više vole plavuše'' - 4 Inspirirana bestselerom Početak godine kazalište KNAP obilježit će premijerom predstave ''Muškarci više vole plavuše''

Kazalište KNAP predstavilo je svoju scensku adaptaciju tog klasika finog, suvremenog humora i prvi put pružila hrvatskoj publici užitak gledanja Allenova rada ne samo u kinu već i na kazališnim daskama.

Dramaturški spojene kratke priče iz „Nuspojava“ u KNAP-ovoj predstavi čine cjelinu koja je istovremeno puna paradoksa, groteske i parodije, a malo koga će ostaviti ravnodušnim. U režiji Marka Kovača na scenu u Peščenici izlaze tipični alenovski likovi, koje svaki ljubitelj tog redatelja prepoznaje i istinktivno voli. Tu su dakle jedan neurotični profesor, njegova žena intelektualka, psihonalitičarka, mnogo mladih i seksi ljepotica, mađioničar i tek jedan, ali vrijedan – vremenski stroj.

Kombinacijom Allenovih priča stvorena je protočna struktura priče koja spaja nekoliko različitih humoreski iz „Nuspojava“ u jednu. Od igranja bele sa smrti pa sve do putovanja u Francusku 19. stoljeća, radi se o šarenilu tema i priča koje će svojim alenovskim šarmom i prepoznatljivošću razgaliti srca svih poznavatelja njegova lika i djela.

Ovaj dramaturški kolaž oda je Allenovim omiljenim temama – otuđenosti suvremenog pojedinca i nesnalaženja neurotičnog intelektualca u svijetu današnjice. Rastrgana individua zarobljena između očekivanja, vlastitih želja i strasti te dubokih strahova i paranoja – tipičan je to lik Woodyja Allena. Životan, crnohumoran i pomalo smiješan u svojoj tragičnosti, karakter klasičnog junaka velikog američkog komičara oduševljava generacijama, pa ne čudi što je i zagrebačka publika odlično reagirala na KNAP-ovu adaptaciju „Nuspojava“.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostalo je svega nekoliko ulaznica za izvedbu predstave Nuspojave ove nedjelje (20.10.)🎭 Osigurajte vaša mjesta na vrijeme na knap@knap.hr! . . . . . . . . . . . . . . #kazalisteknap

Objavu dijeli Kazaliste KNAP (@kazaliste_knap)

U kratkom, ali slatkom trajanju od samo 75 minuta gledateljima je servirana jednostavna, vrlo šarmantna predstava u kojoj glavnu ulogu ima Ivan Đuričić. Đuričić radi ono što rade svi glavni muški likovi u Allenovim djelima – imitira pisca samog. I to čini vrlo dobro.

Neurotičar snažnog seksualnog apetita, ali plićih džepova, Đuričić je sjajan kao tipični njujurški intelektualac, Židov, hipohondar i amoralni pojedinac koji u sebi objedinjuje mnoge kotradiktornosti. Njegov je lik antipatičan, ali životan, pa ga publika zavoli te navija za njega. Dok šeće u prevelikom baloneru i s naočalama na nosu – Đuričić je utjelovljenje hrvatskog Allena.

Osim njega u predstavi igraju još i Jelena Perčin, Iskra Jirsak i Filip Riđički.

Perčin je šarmantna u svojim ulogama glupavih, ali simpatičnih ženica koje seksom iznuđuju poklone i pažnju za kojom žude, dok je Jirsak odlično utjelovila razornu seksualnu energiju koju mladost može imati. Zbunjena onime što želi, komplicirana i također neurotična, Jirsak je utjelovljenje moderne žene koja ima mnogo mogućnosti, želja i strasti – toliko mnogo da ponekad ni sama ne zna što bi s njima.

Riđički je pak najsamozatajniji od svih glumaca, no to savršeno leži njegovu liku mađioničara. Efektan, teatralan i jednostavan u izvedbi, sjajno prenosi poruku i zabavlja publiku.

Sveukupno, radi se o predstavi koja se gleda u jednom dahu, uz puno naleta smijeha, a ispod te snažne satire gledatelji mogu pronaći i puno simpatije za plejadu socijalnih „luzera“ čije avanture pratimo.

Šarmantna, direktna i pozitivna predstava „Nuspojave“ odobrovoljit će vas i preplaviti pozitivnim vibracijama, a osjetit ćete i veliko razumijevanje i za likove, ali i za same sebe jer ćete se u predstavi zasigurno barem na trenutak itekako prepoznati.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za točno tjedan dana na daskama Kazališta Knap premijerno će se izvesti predstava “Nuspojave” prema Woodyju Allenu u režiji Marija Kovača! . . . . . . . . . . . #kazalisteknap #woodyallen #volimkazaliste

Objavu dijeli Kazaliste KNAP (@kazaliste_knap)

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Mani Gotovac (FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL) Zanimljivosti Neuništiva Mani: Dva puta se razvodila, spavala je na grobu vlastite kćeri, a najviše je vjerovala – u ljubav

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene