''Vaš mozak je vremeplov'' (Foto: Anamaria Batur)
''Vaš mozak je vremeplov'' (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur

Američki neuroznanstvenik Dean Buonomano u knjizi ''Vaš mozak je vremeplov'' pokušava nam dočarati dosadašnja otkrića, ali i teorije o tome kako naš mozak percipira i mjeri vrijeme.


Veliki misterij vremena zaintrigirao je neuroznanstvenika Deana Buonomana. Kako vrijeme teče iz perspektive ljudskog tijela, odnosno kako ga poima mozak, još je uvijek znanstveno nedokučivo. U nedostatku empirijski potvrđenih pretpostavki, Buonomano nam otvara vrata razmišljanjima o vremenu ne samo iz medicinskog nego i aspekta fizike i filozofije, ali i riječi kojima se koristimo kada govorimo o vremenu.

Vezani članci Mozak/Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi Ilustracija (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić) Znanstvenici su otkrili moždanu stanicu jedinstvenu za ljudski rod

Buonomanova razmišljanja iznesena u knjizi ''Vaš mozak je vremeplov'' u izdanju Fokusa puna su provokativnih ideja, a među njima je ona da je mozak ''tvornica obmana'', pa nas u skladu s tim obmanjuje i po pitanju vremena. Ali kako vrijeme nije samo pitane ljudske percepcije nego i fizike, objašnjava da je ta ''obmana'' u ta dva različita sektora različita.

Riječ obmana ima različito značenje u fizici i neuroznanosti. Kada fizičar ustvrdi da je protok vremena obmana, on daje do znanja da taj protok postoji samo u našem umu i da nije svojstvo vanjskog svijeta. Kada neuroznanstvenik ustvrdi da je naš subjektivni osjećaj prolaska vremena obmana, on tvrdi da je to, kao i svaka druga subjektivna iskustva, mentalni konstrukt, ali onaj koji prikazuje, koliko god nevjerojatno zvučalo, fizički fenomen koji postoji u stvarnom svijetu.

U knjizi iznosi niz zanimljivih istraživanja, ali se dotiče i pitanja slobodne volje za koju sve više istraživanja pokazuje da ne postoji. Buonoman se ne može pomiriti s takvim stanjem stvari, pa pruža uvid i u druge segmente koji utječu na slobodnu volju, a potječu iz niza kombinacija, među kojima je sposobnost osobe da donosi odluke i za njih odgovara.

Ovo je zasigurno štivo koje će vam iz više kutova pružiti uvid u ljudsku percepciju vremena iz dosad istraženih znanstvenih područja, ali i teorija koje se tek trebaju potvrditi ili odbaciti.

Nina Badrić na ulicama Beograda uhvaćena u izazovnom izdanju, svima je za oko zapeo jedan detalj Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) +3 Nina Badrić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)  


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju