Neuroznanstvenik objašnjava

Je li naš mozak zaista vremeplov?

''Vaš mozak je vremeplov'' (Foto: Anamaria Batur) ''Vaš mozak je vremeplov'' (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur

Američki neuroznanstvenik Dean Buonomano u knjizi ''Vaš mozak je vremeplov'' pokušava nam dočarati dosadašnja otkrića, ali i teorije o tome kako naš mozak percipira i mjeri vrijeme.

Veliki misterij vremena zaintrigirao je neuroznanstvenika Deana Buonomana. Kako vrijeme teče iz perspektive ljudskog tijela, odnosno kako ga poima mozak, još je uvijek znanstveno nedokučivo. U nedostatku empirijski potvrđenih pretpostavki, Buonomano nam otvara vrata razmišljanjima o vremenu ne samo iz medicinskog nego i aspekta fizike i filozofije, ali i riječi kojima se koristimo kada govorimo o vremenu.

Pogledaj i ovo showbuzz Kontroverzni video Pogledajte čime je šokirala srpsku javnost!

Buonomanova razmišljanja iznesena u knjizi ''Vaš mozak je vremeplov'' u izdanju Fokusa puna su provokativnih ideja, a među njima je ona da je mozak ''tvornica obmana'', pa nas u skladu s tim obmanjuje i po pitanju vremena. Ali kako vrijeme nije samo pitane ljudske percepcije nego i fizike, objašnjava da je ta ''obmana'' u ta dva različita sektora različita.

Riječ obmana ima različito značenje u fizici i neuroznanosti. Kada fizičar ustvrdi da je protok vremena obmana, on daje do znanja da taj protok postoji samo u našem umu i da nije svojstvo vanjskog svijeta. Kada neuroznanstvenik ustvrdi da je naš subjektivni osjećaj prolaska vremena obmana, on tvrdi da je to, kao i svaka druga subjektivna iskustva, mentalni konstrukt, ali onaj koji prikazuje, koliko god nevjerojatno zvučalo, fizički fenomen koji postoji u stvarnom svijetu.

U knjizi iznosi niz zanimljivih istraživanja, ali se dotiče i pitanja slobodne volje za koju sve više istraživanja pokazuje da ne postoji. Buonoman se ne može pomiriti s takvim stanjem stvari, pa pruža uvid i u druge segmente koji utječu na slobodnu volju, a potječu iz niza kombinacija, među kojima je sposobnost osobe da donosi odluke i za njih odgovara.

Ovo je zasigurno štivo koje će vam iz više kutova pružiti uvid u ljudsku percepciju vremena iz dosad istraženih znanstvenih područja, ali i teorija koje se tek trebaju potvrditi ili odbaciti.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Instagram) +0 Nina Badrić (Foto: Instagram) Celebrity Nina Badrić na ulicama Beograda uhvaćena u izazovnom izdanju, svima je za oko zapeo jedan detalj  


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene