Čudesna gospođa Maisel (Foto: Profimedia)
Čudesna gospođa Maisel (Foto: Profimedia)

Na posljednjoj dodjeli Emmyja humoristična serija „Čudesna gospođa Maisel“ („The Marvelous Mrs. Maisel“) bila je pravo iznenađenje večeri osvojivši čak pet nagrada, među njima i one za najbolju komediju te najbolju glavnu i sporednu žensku ulogu u komediji.


Miriam „Midge“ Maisel simpatična je kućanica iz ugledne židovske obitelji koja krajem 50-ih godina prošlog stoljeća u New Yorku dane krati šopingom i tračanjem.

Vezani članci Puna kuća (Foto: Profimedia) KVIZ: Možete li pogoditi o kojim se serijama iz 90-ih radi prema njihovu interijeru? Ante Deković (Foto: Instagram) Nevjerojatan uspjeh Šibenčanina koji obožava vizualne efekte: Po drugi puta nominiran za nagradu Emmy

Njezin suprug Joel za to se vrijeme pokušava probiti kao stand-up komičar, u čemu mu ona svesrdno pomaže pronalazeći gaže. Kad shvati da ju je suprug prevario, Miriam se jedne večer, nakon nekoliko čašica previše, penje na pozornicu obližnjeg kluba te šalom na vlastiti račun publiku ostavlja u suzama od smijeha.

Čudesna gospođa Maisel (Foto: Profimedia)
Čudesna gospođa Maisel (Foto: Profimedia)

Nasmijala je pritom i Susie Myerson, zaposlenicu kluba koja mašta o karijeri šoubiz menadžera. Uz njezinu pomoć Miriam započinje karijeru stand-up komičarke skrivajući to pritom od gotovo svih koji je poznaju jer je „pričati proste viceve“ u klubovima u to vrijeme bilo rezervirano za muškarce. Jedan je od njih i Lenny Bruce (stvarni američki komičar koji je zbog optužbi za opscenost nekoliko puta bio u zatvoru), koji će Miram savjetima „pogurati“ u pravom smjeru.

Rachel Brosnahan kao Miriam i Alex Borstein kao njezina muškobanjasta menadžerica Susie potpuno su zasluženo osvojile brojne glumačke nagrade. Neodoljivo šarmantne i naizgled nespojive, obje su svojim verbalnim bravurama, ali i mimikom publici diljem svijeta dočarale što je značilo biti žena krajem 50-ih godina prošlog stoljeća.

Uz njih, u glumačkoj se postavi ističu Miriamini simpatično ekscentrični roditelji koje su sjajno odigrali Tony Shalhoub i Marin Elizabeth Hinkle, našoj publici poznati po serijama „Monk“ i „Dva i pol muškarca“.

Iako je prije svega riječ o humorističnoj serij, „Čudesna gospođa Maisel bavi se i pitanjima ženske emancipacije, pa tako iza salvi smijeha vidimo i koliko se stvari promijenilo, a koliko ih je u proteklih 60 godina ostalo isto.