Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru predstave "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.

Galerija Predstava Neprijatelj naroda - 2 Predstava Neprijatelj naroda - 1 +0 Predstava Neprijatelj naroda - 3

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena "Neprijatelj naroda" spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja.

Vezani članci Carstvo mraka (Foto: Facebook) Brutalna kazališna poslastica gorkog okusa na sceni ZKM-a: Siromaštvo koje vodi do propasti duše \"Ono što nedostaje\" (Foto: ZKM) Predstava o razlomljenim dušama i ledenim tišinama koja nas uči kako koračati kroz život krvareći

Široko poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema, ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost,
a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, "Neprijatelj naroda" bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame "Sablasti", a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost  unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava, na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja.

S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava "Katalonac" (Teatar &td) ili "Flex" (KunstTeatar).

Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti; posljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu,
sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost.

Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo
u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom Neprijatelj naroda, pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini.

Uz to, važno je napomenuti da je "Neprijatelj naroda" Ivanu Penoviću prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ovom kazalištu, čime ZKM ponovno pokazuje programsku smjernicu aktivne podrške mladim autorima, koji na našim pozornicama pronalaze prostor za istraživanje, razvoj i afirmaciju.

U predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev i Ugo Korani.

"Neprijatelj naroda" je zadnja koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, koji su formirali Europski ansambl, a voditelj ovog projekta je redatelj Oliver Frljić.

Zbog urnebesnog videa koji je objavio Nižetiću se javilo pola naše estrade, on je prošao dobro, brine ga samo jedno! Luka Nižetić - 1 Luka Nižetić - 4 Luka Nižetić - 3 +5 Luka Nižetić - 2

Na prvi pogled tako jednostavna fotografija, ali ipak je to Nives, mora ona malo začiniti stvari Nives Celzijus Nives Celzijus Nives Celzijus +11 Nives Celzijus
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju