Oscari stvaraju povijest?

Svi koji prate dodjelu najprestižnijih filmskih nagrada pitaju se hoće li se od ovog puta nešto promijeniti?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Po prvi put su dvije otvorene LGBTQ+ glumice nominirane u istoj godini, Ariana DeBose i Kristen Stewart. No, s obzirom na sjajne karijere, zašto se LGBTQ+ glumci još uvijek tako rijetko prepoznaju?

Još 1990-ih, LGBTQ+ kino se smatralo ograničenim na filmske festivale i lance arthouse kina, osim nekoliko izuzetaka, filmova ''Philadelphia'' iz 1993. i ''Dječaci ne plaču'' iz 1999., za koje su Tom Hanks i Hilary Swank osvojili Oscara za glumu. Mišljenja su se u Hollywoodu promijenila posljednjih desetljeća, odražavajući širi pomak u stavovima unutar zapadnog društva.

Pogledaj i ovo Kristen Stewart Ovo je dugo izbjegavala Pojavila se u bodiju s manjkom tkanine i čarapama, evo zašto se svima činilo kao da je zaboravila još nešto obući!

Nagrade se ponekad smatraju nepouzdanim pokazateljem kvalitete, ali obično odražavaju suvremeno društveno raspoloženje. Stoga ne čudi što je javnost sve više prihvaćala LGBTQ+ identitete i odnose, a sve više filmova koji odražavaju priče LGBTQ+ osoba dospjelo je u centar pažnje dodjele nagrada.

''Planina Brokeback'' iz 2005. i ''Mlijeko'' iz 2008. dva su najistaknutija primjera s početka 2000-ih. Ang Leejeva adaptacija priče Annie Proulx o izmučenoj gay aferi između dva kauboja, osvojila je tri Oscara i bila je favorit za najbolji film. Drugi, biografski film o prvom otvoreno gay gradonačelniku San Francisca Harveyju Milku, osvojio je Seana Penna za najboljeg glumca, a istaknutog gay pisca Dustina Lancea Blacka za najbolji adaptirani scenarij. Zatim, 2016., ''Mjesečina“ Barryja Jenkinsa pružila je još jedan ključni trenutak u prepoznavanju LGBTQ+ priča, kada je postao prvi film s gay protagonistom – čija je cjeloživotna borba s njegovom seksualnošću središnji narativ – koji je osvojio najbolji film. Otada su se sve više počeli prikazivati filmovi s eksplicitnim LGBTQ+ scenama kao što su ''Fantastična žena'', ''Zovi me svojim imenom'' i ''Favorit'' koji se naširoko zastupaju u krugu dodjele nagrada.

Unatoč tom napretku postoji zapanjujuća znatiželja. Dok LGBTQ+ priče postaju sve više u modi, otvoreni LGBTQ+ glumci gotovo su u potpunosti isključeni iz razmatranja nagrada u posljednjih 20 godina. Otkako je sir Ian McKellen 2002. godine dobio priznanje za korištenje Gandalfovog štapa u ''Gospodaru prstenova: Prstenova zajednica'', nijedan otvoreni homoseksualac nije nominiran ni u jednoj kategoriji izvedbe. LBGTQ+ žene su prošle neznatno bolje: Angelina Jolie, koja je otvoreno biseksualna, osvojila je najbolju sporednu glumicu u filmu ''Djevojka, prekinuta'', a kasnije je dobila nominaciju za vodeću glumicu za ''Changeling''. Međutim, od Jolieine nominacije, Lady Gaga, koja se također identificira kao biseksualka, bila je jedina LGBTQ+ osoba koja je dobila bilo kakvo priznanje - do sada.

Koliko god ovaj rekord bio tužan, to je razlog zašto su Oscari 2022. relativno posebni u tom pogledu, s ne jednim nego dva LGBTQ+ glumca koja se mogu natjecati za nagrade: Kristen Stewart za najbolju glumicu za ''Spencera'' i Ariana DeBose za najbolju sporednu glumicu za ''Zapadnu stranu priče'' Stevena Spielberga. Stewart se identificira kao biseksualka, a DeBose kao queer, a to je prvi put da su dvije otvorene LGBTQ+ izvođačice nominirane u istoj godini. Ako bilo koja od njih pobijedi, to bi ih učinilo jednim od prvih LGBTQ+ glumica koji su osvojili nagradu, a ako obje osvoje, to bi bilo uistinu povijesno - prognostičari su za sada posebno optimistični za DeBose, trenutnu favoritkinju u klađenju, dok Kristen dolazi na treće ili četvrto mjesto u svojoj kategoriji.

Zašto su LGBTQ+ glumci isključeni?

Ako se prognoze obistine i obje glumice osvoje nagrade, hoće li se nešto promijeniti? U filmskoj industriji ima više LGBTQ+ glumaca, a time i dobitnika Oscara nego što znamo – samo što oni to još nisu priznali. Jodie Foster javnosti je priznala da je homoseksualka nedugo nakon dobivanja kipića za film ''Kad jaganjci utihnu''.

Dolazimo zatim do argumenta da LGBTQ+ uloge najbolje preuzimaju LGBTQ+ izvođači jer proživljeno iskustvo daje autentičnost, ali kontradiktorno ovom stavu jest da je to glumački posao i da bi svaka glumica ili glumac trebali znati odigrati i tu ulogu. Kritičari govore kako je problem u tome što to nije dvosmjerna ulica: straight glumci dobit će nagrade za gay uloge, ali gay glumci nemaju priliku igrati izravno u glavnim ulogama.

Kad je riječ o Kristen i Ariani, zanimljiva je činjenica da se seksualnost ove dvije LGBTQ+ zvijezde nominirane u jednoj godini dosad uglavnom tretirala kao usputna. Ovo je zasigurno pozitivan korak naprijed s obzirom da su obje igrale ulogu straight žena, Ariana DeBose za ulogu Anite, a Kristen Stewart za ulogu princeze Diane.

Bilo bi sjajno da bilo koja od ovih glumica pobijedi. U budućnosti ćemo sigurno dobiti još homoseksualnih nominiranih glumica i glumaca, ali pobjede LGBTQ+ glumaca ostat će neupitno rijetke sve dok se ti sistemski problemi ne ispitaju i riješe na odgovarajući način.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene