Nathan For You (Foto: Profimedia)
Nathan For You (Foto: Profimedia)

Malo je serija i emisija koje vas oduševe na prvu, a kad vas netko pita o čemu se radi naprosto ne možete pronaći prave riječi.


Jedna od takvih je docu-reality satira „Nathan for You“ u kojoj kanadski komičar Nathan Fielder svoje „poslovno iskustvo“ („diplomirao na jednoj od ponajboljih biznis škola sa stvarno dobrim ocjenama“) koristi kako bi pomogao malim poduzetnicima na putu do uspjeha.

Vezani članci The Act (Foto: Profimedia) Majka iz pakla i „bolesna“ kći šokirale su cijeli svijet. Istinita priča od koje se ledi krv u žilama upravo je postala još strašnija True Detective (Foto: HBO) Napeta priča i vrhunske glumačke izvedbe: Krimić koji će vas zgrabiti već u prvoj minuti

„Pomaže“ u ovom slučaju ipak treba uzeti s rezervom jer Fielder vlasnike malih poduzeća nagovara na sulude, ali detaljno isplanirane poslovne pothvate prodajući im priču kako sudjeluju u pravom reality showu.

Tako na primjer vlasniku salona za masažu (nije riječ o eufemizmu) predlaže da zaposli masere s kožnim bolestima koji će raditi u pola cijene, a trgovcu odjećom da u svojem dućanu dopusti krađu, ali samo lijepim ljudima.

Nemoguće je pobrojati sve Nathanove pothvate, ali koliko su detaljno isplanirani najbolje svjedoči činjenica kako su priče iz ove turbo-neobične emisije Comedy Centrala nerijetko završavale u mainstream medjima.

Brojni portali i televizije prenijeli su lažnu priču o spašavanju životinja iz jednog zoološkog vrta, baš kao i Fielderovo izrugivanje s autorskim pravima i parodijama koje je do apsurda dovedeno otvaranjem „Glupog Starbucksa“.

Ipak, Fielder je samog sebe nadmašio u finalnoj epizodi treće sezone kad je u potpunosti preuzeo identitet jednog prosječnog Amerikanca kojem je uz pomoć detaljno izrađene maske i nevjerojatno razrađene zavjere pomogao ostvariti životne ciljeve.

Kritičari su ovaj skriveni dragulj dočekali univerzalnim hvalospjevima pa tako američki mediji pišu kako je riječ o „najpreciznijem prikazu ekonomije ikad“ i „brutalnoj satiri američkog društva“.

„Nathan for you“ tipičan je primjer tzv. „cringe“ komedije koju je na momente neugodno gledati, ali će zato genijalnost njenog autora malo koga ostaviti ravnodušnim.

Uglavnom, nikako ne propustite ovu poslasticu čije ćete četiri sezone pogledati u jednom dahu i nakon toga gnjaviti sve oko sebe da učine isto.