Blackout

Snažna lančana reakcija uništenja: Kada odjednom nestane ono što uzimamo zdravo za gotovo

Što bi se dogodilo da nestane struje u većem dijelu Europe? (Foto: Getty Images) Što bi se dogodilo da nestane struje u većem dijelu Europe? (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Marc Elseberg zamislio je situaciju u kojoj dobar dio Europe, a ubrzo i SAD-a ostaje bez električne energije.

''Blackout'' Marca Elseberga, u izdanju Egmonta, daje nam predodžbu kako bi naš život izgledao da odjednom nestane ono što često uzimamo zdravo za gotovo - električna energija.

Ni jedan teroristički napad ne bi mogao izazvati toliko snažnu lančanu reakciju uništenja kao što bi izazvalo masovno uskraćivanje struje. Upravo to Elseberg opisuje kroz doživljaje brojnih likova čiji su životi isprepleteni na razne načine.

U centru zbivanja je bivši haker i aktivist Piero Manzano, koji se nakon nestanka struje u Milanu, sjeti da je svojedobno hakirao u električno brojilo u svom stanu te otkrio kako ono funkcionira i koje su mu mane. Njegovo poznavanje tehnologije i propusta u kodovima dovede ga do Europola kojem pomaže u otkrivanju počinitelja, sve dok i sam ne postane osumnjičen.

Dok se pred očima Europljana događa prava egzistencijalna drama uzrokovana nestankom struje, Manzano istodobno i bježi od vlasti i pokušava otkriti tko stoji iza napada te kako ga prekinuti.

Da intenzivira dramu, autor je radnju smjestio u zimu kada bi posljedice nestanka struje bilo još jače nego u bilo koje drugo godišnje doba.

Vlastima su sumnjivi svi, pa i države koje nude pomoć. U jednom trenutku jedan od generala NATO-a savjetuje državnicima da jednakom mjerom uzvrate Kinezima.

U isto vrijeme ljudi su već gladni, umiru od bolesti za koje postoje ljekovi ali u toj situaciji nisu dostupni, i kod masa se javljaju iskonski neobuzdani nagoni bijesa...

Napisan 2012. godine, ''Blackout'' u hrvatskom izdanju izlazi tek ove godine. Triler je to koji je pisan za široke mase, ali autor navodi da su ga nakon objave knjige kontaktirale brojne javne i privatne organizacije kako bi održao predavanja i sudjelovao u raspravama potencijalne stvarne noćne more svakog modernog građanina koji neograničeno uživa u blagodatima električne energije.

Nakon što je ukazao na propuste u sustavu kojeg je proučavao za potrebe knjige, autor je potaknuo čelnike da se tim propustima pozabave, što su oni i učinili. No, kao što znamo, ništa nije sto posto sigurno.

Elseberg nam je predočio katastrofu s kojom bismo se mogli suočiti pa se roman preporuča svima, ali najviše su za njega zainteresirane velike korporacije i laboratoriji za koje bi nestanak struje bio koban.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene