Dio ovogodišnjeg žirija Natjecateljskog programa su redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, koji je predsjednik, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, glumica Jadranka Đokić, redatelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen.

Galerija +0 Žiri 26. Sarajevo Film Festivala

Pobjednici 26. Sarajevo Film Festivala će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji 20. kolovoza u Narodnom pozorištu, a organizatori su otkrili tko će o njima odlučivati. 

Vezani članci Slika nije dostupna Jadranka Đokić i Mislav Čavajda: Ljubavnici 'Dubrovačke triologije' Slika nije dostupna Party nakon premijere: Glumačka krema i poznati gosti u Dubrovniku

Dio ovogodišnjeg žirija Natjecateljskog programa su redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, koji je predsjednik, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, glumica Jadranka Đokić, redatelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen. 

Michel Hazanavicius je 2011. snimio crno-bijeli nijemi film “Umjetnik” ("The Artist") u kojem su uloge ostvarili Bérénice Bejo i Jean Dujardin. Film je 2012. osvojio pet nagrada Oscar, uključujući Oscare za najbolji film i za najboljeg redatelja, kao i Oscara za najboljeg glumca za Dujardina. Bejo je za ulogu u filmu nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu. “Umjetnik” (The Artist) je osvojio i brojne druge nagrade, među kojima i tri Zlatna globusa, sedam BAFTA nagrada, nagradu za najboljeg glumca za Djuradina na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. gdje je film premijerno prikazan.

Hazanavicius je režirao i  jedan segment omnibusa “Nevjernici”, a 2014. snima film “Potraga” koji je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, kao i film “Le Redoutable” koji je snimio 2017. Nedavno je snimio svoj sedmi igrani film, “Izgubljeni princ” (2020), u kojem igraju Bérénice Bejo i Omar Sy.

Carlo Chatrian je umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.Vodio je radionice sa filmskim autorima kao što su Johan van der Keuken, Frederick Wiseman i Errol Morris. 2003. godine je počeo raditi za Locarno Film Festival na izboru retrospektiva na temu japanske animacije, Ernsta Lubitscha, Vincenta Minnellija i Otta Premingera.

U periodu između 2013. i 2018. godine, Chatrian je bio umjetnički direktor festivala Locarno gdje je uživao radeći programe popularnih filmova za 8000 gledatelja na Piazza Grande kao i auteur filmova za još probraniju publiku filmskih ljubitelja. Pripalo mu je zadovoljstvo da uruči nagrade majstorima filma kao što su Michael Cimino, Werner Herzog i Agnès Varda. Odao je počast francuskom novom valu isticanjem ostvarenja koja su iza sebe ostavili Anna Karina, Bulle Ogier i Jean-Pierre Léaud, kao i njemačkoj kinematografiji sa „Voljeni i odbačeni”, retrospektivom poslijeratnih filmskih ostvarenja Zapadne Njemačke, ali i posebnim nagradama Arminu Mueller-Stahlu i Mariu Adorfu. Pored toga, kroz svojih šest nastupa na festivalu Locarno, uručio je priznanja filmskim autorima iz Istočne Azije (Lav Diaz, Hong Sangsoo i Wang Bing) i američkoj glumici Brie Larson.

Jadranka Đokić je rođena u gradu najljepšeg kina na otvorenom, u Puli. Glumu je magistrirala na Zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Na drugoj godini studija, snimila je svoju prvu zapaženu filmsku ulogu u filmu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića. Od tada kontinuirano radi vješto balansirajući kroz kazališni, televizijski i filmski izričaj u suradnji s mnogim etabliranim domaćim i stranim redateljima. Trenutno je zaposlena na mjestu prvakinje drame Hrvatskog narodnog kazališta, a stečeno iskustvo pokušava prenijeti i studentima glume asistirajući na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Njen rad nagrađen je nizom nagrada na svim poljima poput ovogodišnje najveće državne nagrade Vladimir Nazor za predstave “Tri sestre” i “Idiot” te Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu u filmu - “Iza stakla” Zrinka Ogreste.
U Sarajevo se rado vraća, kako sa predstavama tako i sa filmovima. 2009. snimila je svoje prve kadrove u Sarajevu za film “The Storm” s redateljem Hans-Christianom Schmidom te glumicama Kerry Fox i Anamarijom Marinca, a 2020. vraća se u Sarajevo snimati film “Koncentriši se baba” u produkciji Sarajevo Film Festivala s redateljem Pjerom Žalicom.

Srdan Golubović je filmski redatelj. Njegov prvi igrani film „Apsolutnih sto“ (2001), koji je prikazan na festivalima kao što su oni u Torontu, San Sebastijaniu, Pusanu i Roterdamu, osvojio je niz nagrada. Njegov drugi po redu film, „Klopka“ (2007) imao je međunarodnu premijeru na Berlinaleu (sekcija Forum) i završio je u selekciji za prikazivanje u Torontu i Karlovym Varyma. Osvojio je ukupno 22 međunarodne nagrade i završio u konačnom izboru kandidata za nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku. Njegov treći po redu film, „Krugovi“ (2013) premijerno je prikazan na Sundance festivalu gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za filmsku dramu, a prikazan je i na Berlinaleu (Forum), gdje je osvojio nagradu „Ekumenskog žirija“. Njegov najnoviji film „Otac“ (2020) premijerno je prikazan na Berlinaleu (sekcija Panorama), gdje je osvojio i nagradu publike i nagradu „Ekumenskog žirija“. Predaje filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.


Andrea Stavenhagen sa završenim studijama povijesti, profesionalnu karijeru započela je na odjelu za kratki film Meksičkog instituta za film, a potom na odjelu za istraživanje i diseminaciju jedne od najvažnijih filmskih škola u Meksiku - Centro de Capacitación Cinematográfica.

Vječito vođena željom da podrži razvoj mladih filmskih autora iz integralne perspektive, Andrea je svoj rad usmjerila na obučavanje i profesionalno usavršavanje, kao i upravljanje različitim programima za promoviranje i razmjenu u kontekstu međunarodnih manifestacija i filmskih festivala.
Deset godina je bila na čelu Susreta iberoameričke koprodukcije pri Guadalajara Festivalu te je sudjelovala u vođenju Morelia Lab radionice, najvažnije inicijative za latinoameričke producente u okviru Morelia Film Festivala, gdje je trenutno na poziciji rukovoditeljice projekata osposobljavanja i obuke. U periodu od 2015. do 2019. godine, bila je lationamerički delegat Festivala San Sebastian, a trenutno je članica stručnog odbora foruma europsko-latinoameričke koprodukcije pri istom festivalu.
Njeno iskustvo i poznavanje mlade kinematografije regije su omogućili su joj da aktivno sudjeluje u izradi programa za San Cristóbal de las Casas festival, kao i da radi kao predavačica, savjetnica i članica žirija na državnim i međunarodnim filmskim manifestacijama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju