J. K. Rowling objavila je u utorak prva poglavlja besplatne bajke o čudovištu znanom kao Ickabog, alegoriju o istini i zloupotrebi moći, tako da je djeca mogu čitati online tijekom karantene.

Galerija


Priča se bavi glasinama o opakom čudovištu koje jede djecu s iznimnim moćima, koje živi u sjevernom kraju izmišljene zemlje koja se zove Cornucopia.

Vezani članci Harry Potter Pamtimo ga kao zvijezdu Harryja Pottera čije su zabrinjavajuće fotke šokirale javnost, a sad je postao tata Slika nije dostupna Harry Potter se vraća - tajanstven, oženjen i pomalo sijed!

Naredna poglavlja bit će objavljivana svaki radni dan sve do 10. lipnja, napisala je Rowling na Twitteru, a velikim je slovima dodala: "OVO NIJE HARRY POTTER SPIN-OFF."

Rowling je ideju za bajku "The Ickabog" dobila kad je pisala Harryja Pottera te ju je planirala objaviti nakon "Harryja Pottera i darova smrti", posljednje knjige u nizu u svome serijalu o Potteru koji se sastoji od sedam knjiga.

No većinom rukom napisani rukopis završio je na njezinu tavanu i ostao ondje cijelo desetljeće, sve do prije nekoliko tjedana. Proteklih tjedana ponovno je napisala neke dijelove.

"The Ickabog je priča o istini i zloupotrebi moći. Teme su bezvremenske i mogu se primijeniti na bilo koje vrijeme i bilo koju zemlju", rekla je 54-godišnja Rowling, 

"Da zaustavim jedno očigledno pitanje: ideja se pojavila prije više od deset godina, tako da se ne treba čitati kao odgovor na bilo što što se trenutačno događa u svijetu", rekla je.

Prva poglavlja bajke objavljena su u utorak na stranici "The Ickabog".

"Odlučila sam besplatno objaviti "The Ickabog" na internetu, tako da djeca u karanteni ili ona koja su se vratila u školu tijekom ovih čudnih, no uznemirujućih vremena, mogu čitati ili im je netko može čitati", rekla je Rowling.

Spisateljica će donirati tantijeme projektima i organizacijama koje pomažu skupinama koje su pogođene koronavirusom.

Knjige o Harryju Potteru govore o mladom čarobnjaku koji se bori sa zlom utjelovljenim u Lordu Voldemortu. Serijal je preveden na više od 80 jezika i prodan u više od 500 milijuna primjeraka diljem svijeta.

(Hina)

Ovako je izgledala prije 40 godina u ''Plavoj laguni'', a i sad bi u 55. bez problema mogla odraditi te golišave scene