Izložba Jurja Dobrovića
Izložba Jurja Dobrovića Foto: Zoran Alajbeg

Izložba u Muzeju općine Jelsa traje do 15. lipnja ove godine, dok će u splitskoj Galeriji umjetnina biti otvorena do 30. svibnja.


U Muzeju Općine Jelsa se 9. travnja ove godine otvara izložba Jurja Dobrovića, a u isto vrijeme, samo s različitim datumom početka održat će se i u splitskoj Galeriji umjetnina od 13. travnja. Izložba je zajednički projekt Galerije umjetnina i Muzeja općine Jelsa. Riječ je o specifičnoj izložbi koja se događa u isto vrijeme na dvije adrese a čije je sjeme posijao sam umjetnik. Naime, Juraj Dobrović je svojim donacijama povezao i na suradnju uputio dvije muzejske institucije. Prvo je 2006. godine Galeriji umjetnina donirao impresivnu kolekciju od 94 svoja rada a 2010. godine rodnoj Jelsi je poklonio obiteljsku kuću s autentičnim namještajem i preko 200 predmeta kulturno povijesnog značaja, pridodavši tome zbirku od 60 vlastitih djela. Osjećajući s jedne strane moralni dug prema donatoru a s druge profesionalnu obvezu da se umjetnički iznimno vrijedna građa primjereno obradi i prezentira, navedene muzejske institucije odlučile su udružiti snage na realizaciji izložbe i kataloga koji bi obuhvatili obje donacije. Suradnja je otvorila mogućnost razmjene umjetnina s ciljem da oba postava pruže cjeloviti presjek Dobrovićeva stvaralaštva.

Vezani članci Otvorenje izložbe Ars et virtus Hrvatska - Mađarska Impozantnu izložbu o 800 godina staroj kulturnoj baštini Hrvatske i Mađarske bilo bi šteta propustiti HGSS Twitter - 6 Aktivni su na terenu i društvenim mrežama, ali na njihovom Twitteru ne želite završiti

Likovna kritika odavno je verificirala Dobrovićev opus kao jedan od najznačajnijih prinosa inače snažnoj geometrijskoj i konstruktivističkoj struji hrvatske apstraktne umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, koja je započela djelovanjem grupe EXAT početkom pedesetih i nastavljena izložbama međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije tijekom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. Apstraktno djelo, bilo konstruktivne ili ekspresivne provenijencije, postalo je sinonimom modernističke revolucije, radikalno utjelovljenje ideje o autonomiji umjetnosti. Iako se umjetnički i ideološki kontekst mijenjao, Dobrović je ustrajao na tom kraljevskom putu moderne umjetnosti. Ostavši dosljedan u temeljnim umjetničkim i intelektualnim stavovima, Dobrović je u svojim vizualnim istraživanjima bio inovativan, operativno inventivan i problemski radoznao. Tijekom pola stoljeća, radeći u serijama i opsesivno se posvećujući razradi određene teme, producirao je brojne reljefe, objekte, grafičke listove i slike, od kojih mnogi pripadaju antologijskom korpusu hrvatske neokonstruktivističke umjetnosti.

Juraj Dobrović rođen je 1928. godine u Jelsi u uglednoj trgovačkoj obitelji čiji su istaknuti članovi aktivno sudjelovali u izgradnji kulturnog identiteta mjesta. Djed Juraj i stric Stjepan bili su među utemeljiteljima jelšanske Narodne čitaonice 1868. godine, a ujak Ćiro Gamulin legendarni profesor splitske Muške realne gimnazije. Školovao se u Jelsi, Bolu i Splitu. Iako je krenuo s namjerom da studira arhitekturu, u Zagrebu je završio Ekonomski fakultet i studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Prvu izložbu imao je 1962. godine. Osim na izložbama međunarodnog pokreta Nove tendencije sudjelovao je i na prestižnim izložbama u inozemstvu. Bio je na Venecijanskom bijenaleu 1972. i Bijenaleu u São Paolu 1973. godine. Djela mu se nalaze u domaćim i poznatim europskim i svjetskim muzejima i privatnim zbirkama.

Izložba u Muzeju općine Jelsa traje do 15. lipnja ove godine, dok će u splitskoj Galeriji umjetnina biti otvorena do 30. svibnja.

Bespotrebno vole fotošop, ali pravu istinu o njihovu savršenom tijelu ipak razotkrivaju paparazzi!

Dugo već Ninu nismo vidjeli u ovako kratkoj haljini! Noge su u prvom planu, a na Vannin komentar nije ostala dužna