800 godina zajedničke kulturne baštine ujedinilo je Hrvatsku i Mađarsku u najvećem muzejsko - galerijskom projektu ove godine u kojem je sudjelovalo više od 20 kulturnih institucija iz Hrvatske i Mađarske, dok je dio eksponata stigao i iz Republike Austrije.

Galerija


Galerija Klovićevi dvori ovom izložbom nastavlja smjer plodonosnih međunarodnih suradnji te nakon hvaljene izložbe Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900., donosi izložbu "Ars et Virtus: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“, koja osim vizualnom atraktivnošću oduševljava i tehnički izrazito zahtjevnom produkcijom.

Vezani članci Izložba u Klovićevim dvorima (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Izložba "Katarina Velika, carica svih Rusa" otvorena u Klovićevim dvorima Slika nije dostupna Najiščekivanija izložba stigla u Zagreb

Oko 150 eksponata stiglo je proteklih dana u Zagreb, a u 12 soba Galerije Klovićevi dvori bit će prikazana hrvatsko – mađarska likovna baština od srednjega vijeka do kraja Monarhije. Na izložbi je radio niz međunarodnih stručnjaka i povjesničara. Ovo je bio projekt ne samo posudbe i prikupljanja eksponata nego i suradnje i razmjene iskustava, znanja i informacija među kulturnim institucijama na međunarodnoj razini, istaknuto je na konferenciji za medije povodom predstavljanja izložbe u Galeriji Klovićevi dvori.

I dok se posljednji eksponati postavljaju, netom prije otvorenja u Zagreb stiže i najstarija zastava Hrvatske iz 17. stoljeća. Posebna senzacija na izložbi bit će monumentalna Bukovčeva slika Dubravka, koja je otkupom mađarske vlade s Milenijske izložbe 1896. godine došla u posjed Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti. Bit će izložene i kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz Kunsthistorisches muzeja u Beču.

Izložba se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. studenog, a nakon toga se u prosincu seli u Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti.

U skladu s novim okolnostima, mađarski muzej priprema i virtualno razgledavanje izložbe za sve one koji neće biti u mogućnosti posjetiti muzej u Budimpešti.

Autori su izložbe te njeni idejni začetnici: dr. sc. Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić, dr. sc. Dragan Damjanović, a nastala je u koprodukciji Galerije Klovićevi dvori i Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika vlade RH.

U 52. godini pokazala rezultate redovitog vježbanja i tijelo za poželjeti, čak i na paparazzo fotkama izgleda savršeno

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju