Briggite Lacombe (Foto: PR)
Briggite Lacombe (Foto: PR) Foto: PR

Brigitte je jedna od najuglednijih svjetskih fotografkinja, a na izložbi u Zagrebu će izložiti 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.


Nakon iznimno uspješne izložbe Cinema / Portraits fotografkinje Brigitte Lacombe, postavljene u Sarajevu povodom 25. Sarajevo Film Festivala, izložba cijenjene fotografkinje stigla je u Zagreb.

Izložba je postavljena u Francuskom paviljonu, a za javnost će biti otvorena od 14. do 28. rujna.

Umjetnica je netom nakon Sarajevo Film Festivala posjetila Veneciju, gdje je premijerno prikazan kratki film o njoj, prikladno naslovljen Brigitte. U kratkom filmu umjetnica ulazi pred objektiv poznate redateljice Lynne Ramsay za projekt Women's tales, modne kuće Miu Miu. Film prikazuje portretnu sesiju između Brigitte Lacombe, Lynne Ramsay i njihovih prijatelja i obitelji. Film je snimljen u cijelosti crno – bijelo, a popraćen je reprodukcijskim razgovorom između fotografa i redatelja, s temom koja se kreće od njihovih poslovnih do osobnih života.

Otvorenju izložbe u Zagrebu prisustvovat će i sama umjetnica, koja je po dolasku u Zagreb odmah krenula u razgledavanje grada. Posebno su je se dojmili, pored Francuskog paviljona, gdje je i postavljena njena izložba, tržnica Dolac, Hrvatsko narodno kazalište i Zrinjevac.

Umjetnica je do sada uspjela posjetiti Muzej suvremene umjetnosti, a planira posjetiti i druge muzeje. Također, tokom svog boravka u planu ima upoznati kulturu i ljude, a svoj boravak bilježi fotoaparatom, fotografirajući svaki detalj grada.

Brigitte je jedna od najuglednijih svjetskih fotografkinja, a na izložbi u Zagrebu će izložiti 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju. Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, prezentira dio umjetničkog rada fotografkinje Brigitte Lacombe i nudi rijedak osobni pogled na suvremenu kinematografiju.

Brigitte Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma "Svi predsjednikovi ljudi" Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set "Bliski susreti treće vrste" Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s redateljima (Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogi drugi), te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu "The Irishman" (Irac), čija će premijera biti održana na jesen 2019. godine.

Njezini radovi izloženi su u PHILLIPS Galeriji u New Yorku, Parizu i Londonu, šangajskom centru fotografije u Kini, u Sotheby's Galeriji u Londonu i Qatar muzeju u Dohi.
Fotografije Brigitte Lacombe objavljuju i međunarodni mediji: Vanity Fair, Elle, GQ, New Yorker, Harper's Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, "M" Le Mondeu, Zeit i mnogi drugi, a fotografirala je i mnoge reklamne kampanje za Dior, Pradu, Rolex, Armani, Hermes i Lancome.

Izložbu organizira PRiredba Studio u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom i SC-om te uz podršku partnera HOK Osiguranje, Canopy by Hilton, Štasni, Artisan i Korlat, a ulaz na izložbu je besplatan za sve posjetitelje.