Preokret

Velika Agatha Christie "posudila" je svoj najveći hit od norveškog kolege? Otkriveni novi detalji

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Romanom "Ubojstvo Rogera Ackroyda" Agatha Christie postigla je velik uspjeh, a novi detalji ističu kako je slavna spisateljica radnju "posudila" od kolege.

Agatha Christie jedna je od najcjenjenijih autorica 20. stoljeća, a najnovije tvrdnje ukazuju na činjenicu da je slavna autorica "ukrala" radnju jedne svoje kjige od norveškog kolege.

Pogledaj i ovo showbuzz susjedi se pobunili Zvuči poznato? Pjesma koja će predstavljati Španjolsku na Eurosongu neodoljivo podsjeća na hit srpske folk zvijezde

Radi se o knjizi "Ubojstvo Rogera Ackroyda", knjizi koja je značila svojevrsnu prekretnicu u karijeri popularne spisateljice. Bio je to prvi roman kojim je Christie postigla velik uspjeh, a također i prvi njezin roman koji je ekraniziran te se Hercule Poirot prvi put pojavio na TV ekranima. Knjiga je objavljena 1926. godine, a Lucy Moffatt, britanska prevoditeljica koja živi u Norveškoj, tvrdi kako je pronašla prijevod knjige Stiena Rivertona koja neodoljivo podsjeća na okret u radnji koji je iskoristila i Agatha Christie.

Rivertonova priča "The Iron Chariot" objavljena je 17 godina ranije, a radnja je vrlo slična. Dr. James Sheppard, narator u knjizi Agathe Christie, ispostavi se kao ubojica u preokretu priče, a jednako tako je i norveški pisac postavio svoju knjigu nekoliko godina ranije.

Sličnosti se dosad nisu smatrale alarmantnima jer je Rivertonov prijevod na engleskom stigao tek 2005. godine, a Agatha Christie, koja je preminula 1976. godine nije znala norveški. Britanska prevoditeljica sada je otkrila kako je priča norveškog pisca ipak prevedena puno prije te je dovela u pitanje plagijat, piše Daily Mail.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene