Kontroverzna religija

Zbog kontroverzne Scijentološke crkve otjerao je sve žene iz života, no i dalje je opsjednut njome

Tom Cruise (Foto: Getty Images) Tom Cruise (Foto: Getty Images) Getty Images 1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Tom Cruise (Foto: Getty Images) Tom Cruise (Foto: Getty) Cruise Mimi Rogers (Foto: Profimedia) Cruise Kidman (Foto: Getty) Cruise Holmes (Foto: Getty) Cruise Suri (Foto: Getty) Scijentološka crkva (Foto: Getty) Leah Remini (Foto: Getty) Tom Cruise, Katie Holmes (Foto: Getty) +0 Tom Cruise mlad (Foto: Getty) Galerija

Tom Cruise već je 30 godina opsjednut scijentologijom koja upravlja njegovim životom.

Holivudski glumac danas slavi 56. rođendan.

Pogledaj i ovo Cruise Suri (Foto: Getty) Potpuno je opsjednut Bizaran razlog zbog kojeg Tom Cruise ne želi viđati 12-godišnju kćer koju ima s Katie Holmes

Još od davne 1981. godine Tom Cruise žari i pali Hollywoodom, a do danas je snimio brojne zapažene uloge kojima je zaradio milijune dolara. I dok mu na poslovnom planu sve ide kao po loju, njegov život obilježile su brojne kontroverze te propale ljubavne veze. Njegove bivše djevojke i supruge ističu kako ih je upropastio on sam zbog fanatičke opsjednutosti scijentologijom koja vjeruje da je čovjek besmrtno duhovno biće u svojim osnovnim postavkama.

Tom Cruise mlad (Foto: Getty) Tom Cruise mlad (Foto: Getty) Foto: Getty

Scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji na djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Nju zastupa moćna Scijentološka crkva koja svoja učenja brani oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava te zakone vezane za poslovne tajne. Kritičari često ističu kako ona već godinama koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novaca od svojih članova, a tu je i korištenje brojnih komercijalnih pravnih instrumenata protiv pojedinaca.

Scijentološka crkva (Foto: Getty) Scijentološka crkva (Foto: Getty) Foto: Getty

A ako je netko žrtva Scijentološke crkve, onda je to definitivno Tom koji je jedan od njezinih najokorjelijih pripadnika. Njome je nastojao zaludjeti i svoje supruge koje su se uplašene rastajale od njega. Barem se tako već godinama šuška u javnosti. Sa scijentologijom ga je zapravo i upoznala prva među njima, glumica Mimi Rogers s kojom je u braku proveo tri godine, od 1987. do 1990. godine.

Cruise Mimi Rogers (Foto: Profimedia) Cruise Mimi Rogers (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia

Drugoj supruzi, Oskarovki Nicole Kidman ta opsjednust nije odgovarala, iako se to možda ne bi reklo obzirom na to da je par zajedno proveo više od desetljeća. Par je zajedno posvojio i dvoje djece, kćer Isabellu i sina Conora Antonyja, a Tom je bio taj koji je 2001. godine predao papire za razvod, navodno zato što su mu tako savjetovali u Crkvi. Unatoč svemu, Nicole je za bivšeg supruga uvijek imala samo lijepe riječi, što je dio javnosti protumačio kao strah od osvete zbog otkrivanja detalja o Crkvi, vjeri i njezinim pripadnicima.

Cruise Kidman (Foto: Getty) Cruise Kidman (Foto: Getty) Foto: Getty

Treća Tomova supruga, glumica Katie Holmes, prva je otišla od njega zbog vrlo bizarnih pravila koje joj je on nametao, odnosno spomenuta Crkva. Navodno je čitavo vrijeme njihove veze Katie bila pod budnim okom njezinih "zaštitara", kćerkicu Suri morala je roditi u potpunoj tišini, a kap koja je prelila čašu bila je glumčeva želja da Suri krene na krstarenje članova crkve koje zovu Sea Org i gdje se članovi navodno zlostavljaju i maltretiraju što se smatra svojevrsnom inicijacijom. Pod maltretiranje mislimo na cjelodnevni teški fizički rad, a ako se netko požali, biva fizički kažnjen, izoliran od ostalih članova te izložen ruganju. Također, djeca članova od malena su odgajana da se ne smiju družiti s ljudima koji to nisu.

Glumica je uz pomoć tate odvjetnika i nekolicine prijatelja pobjegla od Toma u stan u New Yorku kako bi zaštitila kćer i sebe, a sam Tom je u jednom kasnijem intervjuu priznao kako je scijentologija bila velika barijera u njihovom braku. "Scijentolog sam već više od 30 godina, a to mi je bilo od nevjerojatne pomoći u životu. To je nešto bez čega ja ne bih bio ovdje gdje sam sada. To je jedna predivna religija. Jako sam ponosan", nastavio je ubrzo u drugačijem tonu.

Cruise Holmes (Foto: Getty) Cruise Holmes (Foto: Getty) Foto: Getty

Zanimljivo, Nicole Kidman također je krivila scijentologiju za loš odnos sa svojom djecom nakon razvoda, no "neposlušna" Katie svim je silama nastojala izbjeći takav razvoj događaja te ne dopustiti da njezino dijete postane još jedna "žrtva". Njezino sve jače negodovanje religijom rezultiralo je, među ostalim, i time da Tom navodno već više od 4 godine nije vidjeo svoju kćer, što su mu također savjetovali, a gdje drugdje, nego u Crkvi.

Cruise Suri (Foto: Getty) Cruise Suri (Foto: Getty) Foto: Getty

A da njegova religijska fanatičnost ne jenjava, govori podatak da je prilikom loma gležnja na setu filma "Nemoguća misija 6" 2017. godine trpio jake bolove jer mu vjera zabranjuje i korištenje tableta protiv bolova. Naime, prema vjerovanju, nezgode i bolesti se događaju zbog osoba koje loše utječu na vas. Za scijentologe to su njegove bivše supruge Nicole i Katie.

Glumica i zvijezda serije "Kralj Queensa", Leah Remini, često javno govori o svom iskustvu sa Scijentološkom crkvom te je o tome čak napisala i njigu, a jednom je prilikom Toma nazvala "vražjom osobom". S druge strane, scijentolozi ga smatraju "mesijom" te vjeruju kako on ima moć promijeniti naš planet. "Vrlo rano u procesu ispiranja mozga, scijentologija vas uči da su vanjski izvori (vijesti, internet, knjige, časopisi) utemeljeni na lažima i da im je cilj uništiti ju. Scijentologija uči svoje članove da su najbolje mjesto za dobivanje informacija pošteni i dobri ljudi, a to su scijentolozi. Član zajednice koji bude uhvaćen kako informacije uzima s interneta, bit će kažnjen."

Leah Remini (Foto: Getty) Leah Remini (Foto: Getty) Foto: Getty

U svojim redovima navodno i zataškavaju spolno općenje starijih muških članova s vrlo mladim djevojkama pa ne čudi da su Scijentološka crkva i Tom vrlo omraženi, i to ne samo među njegovim bivšim partnericama, već i cijeloj javnosti. No unatoč tome mi glumcu želimo sretan rođendan u nadi da će neke stvari shvatiti na vrijeme jer baš nikada nije kasno.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene