Teška cenzura

Prestravili su više od 100 milijuna ljudi onime što se još uvijek može dogoditi

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Na realan i okrutan način prikazano je ono što nam se još uvijek može dogoditi.

Televizijski film 'Dan poslije' snimljen je 1982. godine, a na malim je ekranima prikazan 20. studenog 1983. Film je pratilo više od100 milijuna gledatelja što mu je donijelo titulu najgledanijeg TV filma u povijesti. Okrutna realnost prikazana u samom filmu doslovno je prestravila gledatelje.

Pogledaj i ovo PR Hannes Þór Halldórsson Dvostruki život islandskog redatelja: Prije četiri godine branio je protiv Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, a danas ima hit europsku komediju

 

Ideja je bila krajnje jednostavna, prikazati nuklearni napad i ono što se nakon njega događa. Svijet još od doba hladnog rata živi u strahu od nuklearnog napada i posljedica istog, a na žalost kako sve to izgleda saznalo se nakon napada na Nagasaki i Hirošimu. Tim više film je imao zastrašujući efekt na publiku.

5 najvećih prijetnji čovječanstvu

U filmu je prikazan fiktivni rat između NATO-a i Svojetskog saveza, centar zbivanja filmaši su smjestili u grad Lavrence u Kanzasu i u sam Kanzas. Radnja prati živote običnih građana, a sve što se događa oko nuklearnog napada gledatelji saznaju iz televizijskih i radijskih izvještaja. U filmu je korišteno i puno originalnih snimaka koje je američka vlada deklasificirala.

Scenaristi su željeli prikazati posljedice nuklearnog rata na Ameriku, posebno na obične građane. Već sam naslov filma 'Dan poslije' ukazuje na to kako se radi o svemu onome što se događa nakon napada, a ne na sam napad.

Na žalost, iako snimljen prije 32 godine, ovaj film može biti aktualan u bilo kojem trenutku, a danas možda više nego ikada.

Prijeti li nam uskoro Treći svjetski rat?

Zanimljivo je kako su producenti tražili od svih statista, (kojih je bilo više od tisuću) da se obriju na ćelavo i da se ne kupaju cijelo vrijeme snimanja filma s ciljem da žrtve nuklearnog napada prikažu što realističnije. Samu scenu napada razrađivali su mjesecima i morali su unajmiti vrhunske stručnjake za specijale efekte koji u to vrijeme nisu bili razvijeni kao danas. Grad Lawrence u kojem se snimalo zadovoljno je trljao ruke jer im je snimanje filma itekako potaknulo ekonomiju.

Montaža filma bila je jedna od najtežih i najkompliciranijih koja je TV kuća ABC ikada imala. Cenzori su izbacili velik broj scena koje su smatrali prekontroverznima. Film je u originalu trebao trajati četiri sata, ali finalna verzija traje nešto više od dva sata.

Bez obzira na sve, film ostaje kao upozorenje svim budućim generacijama.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene