Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstava Zijaha A. Sokolovića "NASILJE - Za nasilje nema opravdanja!" proglašena je najboljim projektom u Europskoj Uniji na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminaliteta (European Crime Prevention Network - EUCPN) koji je održan sredinom prosinca u Litvi.


'Ideja je da kazališna predstava informira i obrazuje djecu i mlade ljude o složenim društvenim problemima s kojima se susreću u svom odrastanju. Tako su nastale predstave "DROGA - Reci drogi NE!" i "NASILJE - za nasilje nema opravdanja".

Predstave, koje su dio projekta Europske Unije 'Umjetnost u školi - kazalište u razredu', igraju dva glumca, traju 45 minuta i igraju se isključivo u razredima škola, gdje je interakcija najbolja. Velika nagrada i dokaz da kazalište može i mora biti u službi informiranja mladih ljudi o društvenim problemima s kojima se susreću u svom odrastanju', izjavio je Zijah A. Sokolović.

Tekst za predstavu 'Nasilje nema opravdanja' pisan je u suradnji s psiholozima i socijalnim radnicima te sadrži 120 primjera oblika nasilja - svakodnevnog, mitološkog, obiteljskog, psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, s primjerima dječjeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja.

Autor i redatelj predstave "NASILJE - Za nasilje nema opravdanja!" je Zijah A. Sokolović, a dramaturg Selma Parisi.

Na kongresu u Litvi bilo je prisutno 28 zemalja članica EU, a 18 ih je prijavilo svoj projekt. Predstava je prijavljena u sklopu projekta "Živim život bez nasilja" koji u Hrvatskoj na nacionalnoj razini zajedno provode The/Arto Zagreb i Zijah A. Sokolović (inače Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje Ujedinjenih Naroda) te Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske i UNDP.

Ova nagrada Europske Unije u konkurenciji 18 zemalja za najbolji projekt borbe protiv kriminaliteta i nasilja u obitelji dokaz je da postoji kvalitetna mogućnost borbe protiv ovog oblika društvene devijacije.                                                              

Predstava je u kampanji "Živim život bez nasilja" u zadnje dvije godine odigrana dvadeset puta, širom zemlje, u svim županijama, za učenike osnovnih škola u Vukovaru, Puli, Rijeci, Osijeku, Splitu, Šibeniku, Koprivnici, Karlovcu, Kuršanecu, Zagrebu, Varaždinu, Požegi, Dubrovniku, Bjelovaru, Virovitici, Slavonskom Brodu i Kistanju, a igrali su je glumci Marko Makovičić, Ivana Krizmanić, Vedran Komerički, Dunja Fajdić i Petra Kurtela.

95% anketiranih učenika smatra ovakav način predavanja prihvatljivijim i učinkovitijim od dosadašnjih klasičnih metoda te se izjasnilo da žele učiti kroz projekt "Umjetnost u školi - kazalište u razredu".

Vezani članci HNK Zagreb Predah za zdravstvene radnike: HNK Zagreb im daruje hit predstavu Kazalište Planet Art - 4 Nešto novo i inovativno: "Velika zvjerka" doživjela je svoju 200. izvedbu, i to kao prva online predstava

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju