S UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić te uz voditeljsku palicu glumaca Mirne Medaković i Svena Šestaka, u Koprivnici u prepunoj dvorani POU 'Domoljub' je svečano otvoreno 5. izdanje Festivala o pravima djece.


Projekcijom najgledanijeg obiteljskog slovenskog filma „Gremo mi po svoje“, pjevačkom točkom polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju 'Podravsko sunce' iz Koprivnice.  Među uzvanicima i gostima na svečanom otvaranju bili su gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, ravnateljica „Podravskog sunca“ Ksenija Vukić te glumac i redatelj Dejan Aćimović.

Vezani članci Maja Vučić i Igor Hajdarhodžić - 5 Bivša Divasica nakon prekida s ocem svoje kćeri godinama uspješno krije ljubavni život od javnosti, a danas ima i drugu karijeru Marija Miholjek dobila priznanje \ Marija Miholjek dobila priznanje "Prijateljica UNICEF-a": "Vjerujem da ćemo i u budućnosti svi zajedno ostvarivati važne pomake za djecu i mlade..."

Ovogodišnje, 5. izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada – po broju djece koja će u njemu sudjelovati te broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici.

Tijekom četiri dana trajanja Festivala u Koprivnici bit će ukupno prikazana 33 filma za djecu i odrasle, dok će najbolja domaća ostvarenja na temu prava djece u produkciji djece i mladih obići još 9 hrvatskh gradova u kojima su organizirane inkluzivne projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Festival o pravima djece i dalje je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha. Veza između književnosti i audiovizualnog stvaralaštva je u srcu ovogodišnjeg Festival o pravima djece. Stoga slogan ovogodišnjeg Festivala „Dobre stranice ne poznaju granice“ podsjeća na tu vezu, ali se i nadovezuje na nacionalnu kampanju „Čitaj mi!“ koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi, najavili su danas organizatori i domaćini na otvaranju prvog inkluzivnog Festivala.

Većinu festivalskih aktivnosti ove godine ugošćuje Grad Koprivnica, pa su tako svakoga dana trajanja Festivala u kinu Velebit organizirane večernje projekcije filmova za odrasle. U radionicama koje su također organizirane u sklopu Festivala sudjelovat će učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola, a u matinejama za osnovne i srednje škole koje će se paralelno održati u kinima Cinestar u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Slavonskom Brodu te u kinu „Velebit“ u Koprivnici sudjelovat će više od 6000 djece.

Za trajanja Festivala u knjižnici Fran Galović, u Koprivnici, moći će se razgledati izložba fotografija na temu „Kako žive djeca u Hrvatskoj“ koju UNICEF organizira u suradnji sa Hrvatskim zborom fotoreportera. Festival o pravima djece organiziraju Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Koprivnicom, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, uz partnerstvo Blitz Cinestara i, te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, Oryx Grupe te Hrvatskog telekoma.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju