Sedma po redu MAXtv Filmomanija – revija dobrog filma ove se godine održava ekskluzivno u kinu Cineplexx Centar Kaptol u razdoblju od 19. do 29. rujna.


Tijekom punih 11 dana revije bit će prikazan sveukupno dvadeset i jedan film, a među onim najatraktivnijim koje će gledatelji imati priliku vidjeti svakako su već najavljeni Nebraska (r. Alexander Payne) – dobitnik nagrade za najboljeg glumca na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, Mistaken for Stranger (r. Tom Berninger) dokumentarni film o popularnoj glazbenoj skupini The National i Grandmaster (r. Wong Kar Wai) premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Vezani članci Joe Biden sletio u Washington Trumpov oproštajni govor natuknuo pomirljivost, Biden se borio sa suzama: "Jedino žalim što on nije ovdje..." Kolinda Grabar-Kitarović Bivša hrvatska predsjednica u glumačkim vodama po uzoru na neke svoje domaće prethodnike, ali i svjetske kolege

Ovogodišnja MAXtv Filmomanija donosi i najnovije filmove kultnih i priznatih redatelja među kojima se svakako moraju izdvojiti Laurent Cantet (Foxfire, ispovijedi djevojačke bande – dobitnik nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u San Sebastianu), Bernardo Bertolucci (Ja i ti – prikazan izvan konkurencije na filmskom festivalu u Cannesu), Abbas Kiarostami (Kao netko zaljubljen – prikazan u službenoj konkurenciji na filmskom festivalu u Cannesu) i Xavier Dolan (U svakom slučaju, Laurence – dobitnik nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu).

Od samih filmova svakako se moraju izdvojiti i nagrađivani Epizoda u životu berača željeza – novi film redatelja Danisa Tanovića dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca, nagrade žirija i nagrade ekumenskog žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu; Jedi, spavaj, umri – redateljice Gabriele Pichler dobitnik nagrade publike na filmskom festivalu u Veneciji; Nešto u zraku – redatelja Oliviera Assayasa dobitnik nagrade za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Veneciji; U kući – redatelja Francoisa Ozona dobitnik nagrade kritike (FIPRESCI) na filmskom festivalu u Torontu te dobitnik nagrada za najbolji film i najbolji scenarij na filmskom festivalu u San Sebastijanu; Pieta – redatelja Kima-ki Duka pobjednika filmskog festivala u Veneciji.

Kao i na svim dosadašnjim revijama dobrog filma, američka produkcija nikako neće ostati zakinuta. Tako će u sklopu sedme MAXtv Filmomanije u Cineplexxu Centar Kaptol gledatelji imati priliku vidjeti romantičnu dramu U parku Jane Austen (r. Jerusha Hess) prikazanu u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Sundanceu; triler Pod svaku cijenu (r. Ramin Bahrani) prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji; biografsku dramu Ubij svoj najdraže (r. John Krokidas) prikazanu u sklopu ovogodišnjih filmskih festivala u Veneciji i Torontu; Violet i Daisy (r. Geoffrey Fletcher) prikazan u sklopu filmskog festivala u Torontu.

Posebnost ovogodišnje MAXtv Filmomanije svakako je i u tome što donosi do sada najveći broj filmova iz regije.

Tako će se u sklopu revije prikazati hrvatski filmovi Oproštaj redatelja Dana Okija i Visoka modna napetost redatelja Filipa Šovagovića oba prikazana na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli; slovenski film Adria Blues redatelja Miroslava Mandića prikazan na filmskim festivalima u Karlovym Varyma i Sarajevu; te srpski filmovi Artiljero redatelja Srđana Anđelića i Slaughtera Nicka za predsjednika redatelja Roba Stewarta, Marca Vespija i Lize Vespi dobitnika nagrade za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu u Zagrebu.

Generalni pokrovitelj MAXtv Filmomanije 7 je Hrvatski Telekom, a već tradicionalno projekcije filmova održavat će se svakoga dana u razdoblju od 19. do 29. rujna s početkom u 16:00, 19:00 i 21:00 sati.

Više informacija o filmovima, raspored projekcija i rezervacije ulaznica su dostupne na službenoj stranici revije: www.filmomanija.hr, te na službenoj stranici kina: www.cineplexx.hr.

Ulaznice se nalaze u pretprodaji na blagajnama kina.

Kompletan popis filmova revije MAXtv Filmomanija 7:

Adria Blues – Miroslav Mandić
Artiljero – Srđan Anđelić
Epizoda u životu berača željeza – Danis Tanović
Foxfire, ispovijedi djevojačke bande / Foxfire – Laurent Cantet
Grandmaster / Yi Dai Zong Shi – Wong Kar Wai
Ja i ti/ Io e Te – Bernardo Bertolucci
Jedi, spavaj, umri / Äta Sova Dö – Gabriela Pichler
Kao netko zaljubljen / Like Someone In Love – Abbas Kiarostami
Mistaken for Strangers / Mistaken for Strangers – Tom Berninger
Nebraska / Nebraska – Alexander Payne
Nešto u zraku / Apres Mai – Olivier Assayas
Oproštaj – Dan Oki
Pieta / Pieta – Kim Ki-duk
Pod svaku cijenu / At Any Price – Ramin Bahrani
Slaughtera Nicka za predsjednika – Rob Stewart, Marc Vespi i Liza Vespi
U kući / Dans la Maison – François Ozon
U parku Janes Austen / Austenland – Jerusha Hess
U svakom slučaju, Laurence / Laurence Anyways – Xavier Dolan
Ubij svoje najdraže / Kill Your Darlings – John Krokidas
Violet i Daisy / Violet & Daisy – Geoffrey Fletcher
Visoka modna napetost – Filip Šovagović

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook