Deaf Band Dlan svjetska je atrakcija. Oni ne čuju, ali u glazbi nevjerojatno uživaju. I pritom publiku ostavljaju u deliriju.

Galerija


Malo tko ostavit će vas bez teksta kao oni. Sedam članova Deaf Banda Dlan razvalilo je sinoć na pozornici Supertalenta. Napravili su spektakl, izazvali oduševljenje i mnogima iznad glave ostavili jedno jedino pitanje – kako?

Oni ne čuju, ali svojom snagom, voljom i upornošću uspjeli su svoj glazbeni talent dotjerati do savršenstva. Sada svojim nastupima osvajaju publiku diljem Hrvatske, ali i Slovenije. Njihova je posebnost u tome, govore nam, što su jedini ovakav sastav u svijetu. A sve je počelo sasvim slučajno.

Deaf Band Dlan (FOTO:PR)
Deaf Band Dlan (FOTO:PR) - 2

Za njih ne postoje prepreke

"Upoznali smo se na jednoj radionici udaraljki za osobe oštećena sluha. Sastav su pokrenuli Dražen, Ming i Angelo. Ljudima su htjeli pokazati kako gluhi sviraju i već od prvih nastupa publika je bila oduševljena. S vremenom je to preraslo u pravi sastav koji danas broji sedam članova", pojašnjava nam mentor benda Siniša Matijašić.

On i pjevačica Iva jedini su čujući članovi sastava, a s obzirom na okolnosti svakodnevno se suočavaju s brojim izazovima. "Naučiti svirati nije jednostavno ni ljudima bez poteškoća, a kamoli s njima. S tehničke strane to je bilo najteže. Primjerice, jednu pjesmu koji normalan bend skine u dva dana mi vježbamo dva mjeseca", govori Siniša.

Deaf Band Dlan (FOTO:PR)
Deaf Band Dlan (FOTO:PR) - 3

Ipak, uvjeriti okolinu da će u svom naumu uspjeti bilo je još i teže. "Znali su mi govoriti da sviram s gluhima, često su se ismijavali, podcjenjivali. Bila je to jedna doza nerazumijevanja ne samo od strane onih bez poteškoća već i od strane osoba oštećena sluha. Srušili smo puno barijera i predrasuda. Prvotni podsmijeh naposljetku se pretvara u oduševljenje", ponosno ističe mentor benda.

Nema labavo!

Unatoč tome što imaju poteškoća sa sluhom, protekcija u bendu nema ni najmanje. "Nema kod nas labavo. Ja sam taj koji viče na njih, koji ih uči, tjera i motivira za dalje, ali i oni su jako dobra grupa. Stvarno ulažu puno u glazbu i rade to s posebnom ljubavi", kaže.

Uzor im je AC/DC, pa ni ne čudi da vole žestoke ritmove. "Sviramo rock'a'roll. Samo da je veselo i puno ritma. Obrađujemo hitove stranih izvođača, ali trenutno snimamo i svoje autorske pjesme. Nadamo se da će naš prvi album svjetlo dana ugledati na proljeće", govori Siniša. A do tada će i dalje marljivo raditi kako bi svojoj publici pružili pravi rock-spektakl.

Deaf Band Dlan (FOTO:PR)
Deaf Band Dlan (FOTO:PR) - 1

Deaf Bend Dlan broji sedmero članova, 5 gluhih i nagluhih osoba te dvoje čujućih, a oni su redom:

Dražen Maleković – bubnjevi
Angel Naumovski – bas
Mingsheng Pi – bas
Siniša Matijašić – gitara
Nedeljko Feljan – udaraljke + vokal
Iva Valentić – vokal
Lemary Vuletić – znakovni jezik + vokal

Na službenoj stranici Supertalenta svakodnevno pratite sve novosti, pogledajte više fotografija i videosadržaja o svojim omiljenim kandidatima, a cijelu epizodu možete pogledati OVDJE.

Supertalent pratite i na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.