Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sigurno je barem jednom svakoga od vas dotaknula antologijska pjesma Zdenka Runjića "Ća je život vengo fantažija", o ljubavi dvoje siromaha Roka i Cicibele. Stvarni su to likovi, čija je ljubavna priča ostala vječno zapisana u stihovima i pričama mnogih, a proširila se i izvan granica Lijepe Naše.


'To je bilo ka u priči Roko nije jema ništa cicibela još i manje...'

Vezani članci Slika nije dostupna 2 para, 2 godišnjice, 10 godina ljubavi: 'Starimo zajedno' Slika nije dostupna Lana: 'Ja sam već u tolikoj krizi da bi mi dobro došlo...'

O opjevanoj ljubavi dvoje siromaja sa splitske Matejuške, Roka i Dujke, svima poznatije kao Cicibele stanovnici splitske Matejuške spominju se i danas: 'Dujka je bila odovod iz veloga varoša bila je iz jedne siromasne familije, i onda bi ona uvik tribala ovod doć na piškeru oprat tu robu a ovi roko on se bavio ribom lovi je koju ribicu. Dujka bi dolazila prat robu i onda je on zapazija bija je puno puno zgodan ti Roko a bila je i Dujka zgodna i onda ća ćete moji judi čut onda je on zva da dojde na brod malo povirit kako se smistija a ona kaze da neće doć dok je ne odvede prid oltar', ispričao je Davor.

I odveja ju je prid oltar, a živili su sretno i skladno. Stari ribarski brod bio im je kuća a cijela Matejuška dvor.

'Iako su bili siromašni oni su se volili a danas van je nika druga slika sad ako nema pinez i ako ona nema dobru dotu slabo ta jubav gre moja ćerce a njima to u ona doba ni tribalo. Jedno jutro nije ih bilo u konobu, nisu bili vanka i to je ljudima bilo sumnjivo i onda su išli povirit ća je., i onda su vidili da su umrli smrzli su se, bilo je zima'.

Roka i Cicibelu jednog hladnog jutra pronašli su zagrljene na žalima Matejuške, zaspali su zauvijek. Uspomena na njihovu ljubav i danas živi na Matejuški, mjestu na kojem se rađaju neke nove ljubavi.

'Na ovom žalu ovde se i dan danas mladi vole nekad su se volili Roko i Cicibela, Roko i Dujka, čiji je brod njihova kuća bila vezana tu u ovoj lučici i pokrenuli smo inicijativu da se vidi da je Matejuška kvart ljubavi. (kvart ljubavi mladosti i ljepote) i u to ime i u ime Roka i Dujke stavljamo tu i katance i vezujemo nasu ljubav i pokusavamo objasnit ljudima da je to četvrt ljubavi a ne problema, to je četvrt gdje mladi i stari su vječito opijeni ljubavlju i ničim drugim', rekla je Jelena.

Kako će priča o ljubavi Roka i Cicibele živjeti dalje, pogledajte u prilogu inMagazina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju