U novom izdanju rubrike "Spomenar" u IN magazinu, u doba djetinjstva i odrastanja naša Julija Bačić vratila je Nedu Ukraden. Popularna pjevačica iskreno je progovorila zašto je najljepše uspomene vežu uz imotski kraj, kako je usprkos očevu proTIvljenju ipak postala pjevačica. Pokazala nam je i dosad neviđene fotografije iz obiteljskog albuma.

Galerija


Prve slike djetinjstva, prve uspomene, prve boje, prva sjećanja, prvi mirisi zaista su vezani za tu našu kuću u Glavini Donjoj kod Imotskog, za moju baku i to su čini se najljepše uspomene koje ja nosim, započela je svoju priču Neda Ukraden. 

Vezani članci Neda Ukraden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Neda Ukraden progovorila je o povratku u rodni Imotski, a zapjevala nam je i gangu! Neda Ukraden (FOTO: Instagram) Bez silikona, filtera i lažnih trepavica: Neda Ukraden objavila svoju fotografiju staru 40 godina!

Prve godine života, a nakon preseljenja u Bosnu i Hercegovinu, i sve školske praznike, Neda Ukraden provela je u Imotskoj krajini. Teško joj je padao svaki rastanak od bake Anđe koja je, baš kao i ostatak obitelj Ukraden, živjela u selu Glavina Donja.

''Počinje škola, ja odlazim i čovjek koji vozi autobus, taj vozač on ne može krenuti od nas dvije, baba koja stoji tu ispred tih vrata koja treba da se zatvore i ja koja sam unutra koja plačem, đaba što su tu moja mama i tata tu, ništa to meni ne znači, meni ostade moja baba, ostade mi moje djetinjstvo, ostade mi Imotski, ostade mi rodna kuća i to su te neke stvari koje se nikad, nikad ne mogu izbrisati iz sjećanja'', priča nam. 

Iz djetinjstva ova popularna pjevačica najviše pamti plodove zemlje, na kojoj je vrijedno radila njezina baka.

''Uvijek bi mi donosila to grožđe, imali smo svoj vinograd i to grožđe orošeno rosom i te smokve, to je zauvijek ostalo u mom sjećanju, prvo kao najdraže voće, drugo nikad više nisam jela tako slatke smokve i tako divno grožđe, prošla sam cijeli svijet, bila u raznim vinogradima ekskluzivnim/ ali nigdje više te kujunđuše orošne rosom koju bi mi moja baka donijela'', kaže nam. 

Tijekom odrastanja i školovanja, Neda se zbog očeva posla često selila i mijenjala škole, a to joj je kao kćeri jedinici teško padalo.

''Došavši u bosansku sredinu iz Imotskog naišla sam prije svega na jedan zid čuđenja zbog mog imena i prezimena, nitko se nije u svim tim školama u koje sam ja bila upisana zvao Neda i naravno nitko se nije pogotovo prezivao Ukraden tako da je to uvijek bilo ono kako se ti mala zoveš, ja se zovem Neda, onda bi bilo e ne može Neda, ti ili si Nedjeljka ili si Nedina, onda bih ja plakala'', prisjetila se djetinjstva.

Višegrad, Goražde pa Brčko - samo su neke od adresa Nedina djetinjstva, a prve pjevačke korake napravila je u školskom zboru u Brčkom, s kojim je nastupila na festivalu "Mladi graditelj", pjevajući na ruskom.

''Nisam sto godina otpjevala tu pjesmu, ali upamtila sam te stihove (pjeva na ruskom). Jao bože kad se sjetim toga'', sjetna je. 

A kad je mala Neda postala velika zvijezda, svako njezino pojavljivanje na televiziji pratila je baka Anđa.

''Onda bi se ona meni javlja na telefon onako vičući sve u slušalicu, onda bi bilo-Nede, gledala sam te sinoć moje dite, bila si mi jako lipa i debela i kad bi meni baka rekla da sam debela, a pošto imam te svoje okrugle obraze, to je njoj bilo jako lijepo jer za nju mršava osoba je uvijek djelovala nešto da je bolesna'', priča nam i o svojoj baki. 

Da mu je kći jedinica krenula zvjezdanim stazama, nikako nije mogao prihvatiti Nedin otac Dušan.

''Ja mislim da on do svoje smrti nije prežalio što se ja ne bavim nečim ozbiljnijim. On je to držao da je to samo jedan hobi, nikako, nikako zanimanje, nikako pravi posao, to je ono kao to ti je za popodne i navečer da vidimo od čega ćeš ti živit, s čime ćeš se ti baviti, pa nećeš valjda biti pjevačica?'', govori nam. 

I nije postala samo pjevačica. Između koncerata polagala je ispite i dogurala do čak dvije diplome. Pravnici i profesorici engleskog jezika, koja je ipak najviše voljela pjevati, otac je uvijek govorio isto:

''Što to tebi treba, ti trebaš da se baviš nečim di ćeš biti gospođa, dama, di ćeš završiti svoje radno vrijeme u 3,4 popodne, baviti se svojom obitelji, imati svog muža, svoje dijete, a ne hodaš ko čergar cigan, od grada do grada'', prepričala nam je njegove riječi. 

Od grada do grada i tako već pola stoljeća živi "balkanska Tina Turner", kako je mnogi nazivaju. Turneje po cijelom svijetu nekad je teško bilo uskladiti s majčinstvom.

''Znala sam užasno patiti, imala sam osjećaj krivnje, a dijete mi je mama mi kaže-ima temperaturu, dobilo je neku lošiju ocjenu, a ja negdje tamo u Australiji na turneji, onda bi ja rješavala zadatke preko telefona i plaćala telefonske račune 400-500 dolara. Bila sam vrlo često u tom nekom osjećaju krivnje, ali moja kćer kasnije se ispostavilo da je moja zaista najveća nagrada'', kaže nam. 

I baš s tom nagradom - kćeri Jelenom i unucima, danas je najsretnija, a na pragu sedamdesete ova glazbena zvijezda sjaji istim sjajem jer slavi nije dopustila da je promijeni.

''Pa ja sam zapravo ponosna što sam ostala negdje jedna vrlo uravnotežena zvijezda, zvijezda koja je vrlo realna, koja je sabrana, pribrana'', zaključila je. 

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu IN magazina. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Radeljak iz Dubaija objavio fotku na kojoj ga ljubi mlada cura, Pernar komentirao: "Prava ljubav"

Možda je kraljica trbušnjaka, no njezina velika stražnjica na ovoj fotografiji izgleda čudno

Tragično preminuli pjevač Šaban Šaulić bit će pokopan s tri stvari bez kojih nije mogao zamisliti život