Domaću, ali i svjetsku javnost, danas je rastužila vijest o smrti proslavljene glumice Mire Furlan. U 66. godini preminula je nakon što je duže vrijeme bolovala od virusa zapadnog Nila. Mnogima omiljena glumica iza sebe je ostavila brojne međunarodne uspjehe u predstavama, filmu i na malim ekranima.

Galerija


Mira Furlan bila je ispred svojeg vremena. Često su govorili to ovoj kazališnoj i filmskoj divi koja nas je osvajala ljepotom i talentom. Zauvijek nas je napustila nakon duže borbe s bolesti zapadnog Nila u SAD-u, gdje je živjela. Svoj je glumački dar dijelila nesebično, a najgori dio svoje profesije smatrala je slavu.

Vezani članci Mira Furlan Miri Furlan se nakon smrti ispričao zbog poteza HNK: "Osjećam sram. Miro, ja te molim oprosti" Mira Furlan Bila je jedna od vodećih jugoslavenskih glumica, a rodni Zagreb napustila je teška srca: ''Ta odluka promijenila mi je život''

''Na neki način, čovjek se odriče svoje ljudskosti i svoje osobnosti i svoje individualnosti i postaje predmet, objekt kojim se može manipulirati. Tko bi normalan to poželio u svom životu'', rekla je Mira jednom prilikom. 

U svojim je odlukama nerijetko bila hrabra. Među prvim je glumicama s ovih prostora koja se razodjenula na platnu.

''Sada kada gledam, s obzirom na prostor u kojem sam živjela to je bila potpuno kriva odluka. S obzirom na moju odgovornost prema poslu i prema toj profesiji, to je bila apsolutno prava odluka'', rekla je. 

Mira je početkom 90-ih zbog posla i ljubavi živjela na relaciji Zagreb - Beograd. Zato je, u tom turbulentnom ratnom vremenu, mediji nisu štedjeli. Najviše su je pogodili napisi da se početkom rata preselila u Srbiju, što, rekla je glumica, nije bilo istina.

''Ponavljaj laž dovoljno dugo i ona postaje istina. Tako doživljavam sve to što se dogodilo meni'', komentirala je. 

Mira je čvrsto stajala na nogama i kad je kao glumačka diva bivše države završila perući posuđe u SAD-u, kamo je emigrirala početkom Domovinskog rata. Ipak, njezin je glumački talent preskočio sve prepreke pa je ostvarila brojne zapažene uolge u popularnim američkim serijama ''Babylon 5'' i ''Izgubljeni''. Upravo su joj film i serije u konačnici bili draži od kazališnih dasaka.

''Daske su naporne, zahtjevaju cijelog čovjeka i teške su za obiteljski život'', znala je reći. 

Čak je s obitelji planirala jednog dana vratiti se u Lijepu Našu.

''Pored mora bi vrijedilo živjeti. Pored nekog mora! A ovo more volim!
Znači, mogli bi brojati valove jedan dan! Ahhh, apsolutno. Mogla bih cijeli život gledati u valove'', zaključila je prerano oreminula glumica. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Mira je 35 godina ljubila redatelja Gorana Gajića, bili su jači od svih nedaća, a jednom je ispričala kako je njihova ljubav zapravo započela