Uoči koncerta u rodnom mjestu Mate Bulića - hercegovačkom selu Donja Blatnica, poznati pjevač u suzama, prvi put nakon mnogo vremena, posjetio je svoju rodnu kuću, školu, mjesto gdje se oženio te nam ispričao dosad nepoznate detalje iz svojeg života.


Malo Hercegovačko selo Blatnica rodno je mjesto Mate Bulića, pa iako već 35 godina ne živi tu, to je, kaže, njegov dom. 'To je kuća gdje sam se rodio, tako je nastala pjesma 'Kućo stara, tko te sada otvara'. Ja ne mogu proći prag, možda ću jednog dana moći, još je friško, još me boli, više nikog nemam svog', kaže Mate. Puno je tu emocija, sreće i tuge, a i uspomene naviru.

Vezani članci Bulić nad fotografijama (Foto: Dnevnik.hr) Jedan od najpopularnijih pjevača s ovih prostora otkrio kako se nosi s gubitkom mlađeg brata Mate Bulić u \"Zvijezdama pod hipnozom\" (Foto: Nova TV) Poslušajte kako zvuči kad Ćiro Blažević i Mate Bulić ''Moju Hercegovinu'' pjevaju na kineskom!

'Ja nikad nisam došao da me moja majka me nije čekala ispred, vani, dakle unutra kući, ne van, to je bio jedan ritual, svih nas koji smo bili na školovanju, gasarbajteri', prisjeća se Mate. Nada se kako će njegovi unuci dolaziti u tu kuću, jer je njemu to zasada, kaže nam, preteško. A on sam, često se sjeti svojega djeda. 'Nizanje duhana sa svojim djedom, za neki bolji tretman je bilo, bolje radno mjesto za nizanje vijenca, ja sam njemu pjevao, onda sam imao povlastice.'

A već je kao dječak bio biznismen. Iznajmljivao je, naime, loptu koju je dobio od roditelja, svojim kolegama iz škole. 'Radio sam biznis, a satkan je bio od toga da sam imao loptu i iznajmljvao je starijima, oni su meni davali mlijeko u prahu i prva smjena i druga'. A u pauzama od svojeg malog biznisa, upravo na ovom prostoru, čuvao je ovce. 'Imao sam iza izvidnicu jesu li gagrine ili bevandine ovce prešle na moj teritorij i kad bi one preše na moj teritorij, ja sam to morao protjerivati. Nije bilo šanse za pregovorima, toliko sam bio nabrijan'.

Mate se prisjetio i svoje osnovne škole, pored koje je dom u kojem se oženio. Bila je to jedna tipično skromna Hercegovačka svadba od kojih 500-tinjak ljudi, a pjevao mu je ni više ni manje nego Kemal Monteno. 'Ja sam bio prijatelj s Davorinom popovićem i on se prehaldio, u tom društvu je bio Kemal i mao sam tu čast da on pjeva'.

A sada ovdje pjeva Mate na već tradicionalnim koncertima u svojem rodnom selu. 'Ja sam s obitelji vani 35 godina i žena i kćeri, ali grobnica i lokacija dva za dva je tu, svugdje poći, ali kući doći'.

Koncerti su mu posebno važni. Osmi kolovoza održat ce se peti pod nazivom Blatnicke note dobrote. Prihod od humanitarnog koncerta, u organizaciji kojeg pomaže cijelo selo, ove godine ide studentima.

 IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.