Tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stekla je pravu vojsku obožavatelja, i to diljem svijeta. Simpatije je osvojila spontanošću, no mediji su često hvalili i njezin izgled. Modni stučnjaci i PR-ovci slažu se da je ovo bilo njezino ljeto. Zašto? Otkriva nam Ana Vela.

Galerija


Naša predsjednica ovo ljeto figuru je dotjerala kao nikad prije. Tako si je mogla dozvoliti neke od najhrabrijih modnih odabira. Dobar razlog da se sa stručnjacima osvrnemo na stilsku evoluciju naše predsjednice.

Vezani članci Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Rabu (Foto: Pixsell, Nel Pavletić) - 1 Predsjednica Grabar-Kitarović u trodnevnom posjetu otocima, u nedjelju obilazi Rab i Lošinj Nika Antolos (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Naša pjevačica u agoniji čeka odgovor predsjednice Kolinde: ''Ne znam hoću li biti živa ili u kolicima...''

Modno ljeto naše predsjednice svakako ćemo najviše pamtiti po njezinim pojavljivanjima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

''Odjek je u konačnici bio vrlo pozitivan'', zaključila je Martina Pandžić Skoko, stručnjakinja za jezik odijevanja u politici. 

Neposrednošću je mnoge osvojila, no neki su dvojili kako je prekršila protokol.

''Bez obzira na kritike je li ona trebala nositi dres hrvatske nogometne reprezentacije ili nije, suma sumarum je da je poslala pozitivnu poruku i doprinjela pozitivnoj promociji Hrvatske'', dodaje Pandžić Skoko. 

Moda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović posebno se isticala na prvenstvu u Rusiji (Foto: IN Magazin)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Vjerojatno najviše simpatija osvojila je kada se s navijačkim šalom pojavila na NATO summitu u Bruxellesu.

''Mislim da je vrlo mudro i pametno iskoristila činjenicu da nas snimanju svi svjetski mediji i da se radi o jednoj maloj državi koja itekako prednjači svojim sportskim uspjesima'', zaključila je stručnjakinja. 

U prošlosti je predsjednica često dolazila na metu modne kritike zbog izbora upečatljivih boja. Slično je bilo s haljinom boje fuksije, koju je u lipnju prošle godine odjenula na inauguraciju Aleksandra Vučića. Mediji su je kritizirali kako je "ukrala show" te da je ta boja neprimjerena za predsjednicu države.

''Ona želi poslati poruku - ja sam žena, suvremena žena, želim odjenuti ono što volim, bojama pokazati da se ne bojim svojih kolega političara. Da je snažna i hrabra'', mišljenja je Josip Joško Tešija, bivši maneken i kustis. 

Haljinom u kojoj se 2016. pojavila na forumu u Dubrovniku izazvala je brojne kritike. I ovog puta u pitanju je bio dizajn Aleksandre Dojčinović. Dvije godine kasnije, drago nam je vidjeti kako je predsjednica i s omiljenim cvjetnim uzorkom uspjela naći mjeru.

Moda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović posebno se isticala na prvenstvu u Rusiji (Foto: IN Magazin)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: AFP) Foto: Afp

Pohvalno je to što predsjednica nosi domaći dizajn. U budućnosti bismo je voljeli vidjeti u kreacijama nekih koji široj javnosti nisu toliko poznati. Pohvalno je i to što haljine nosi po nekoliko puta. Tako smo je u crnoj s crvenim cvjetovima prvo vidjeli na NATO-vu summitu u srpnju, a mjesec dana kasnije u Kninu.

Osim cvjetnih uzoraka, predsjednica voli i crno-bijele kombinacije. I tu je vidljiv znatan pomak. Kada je 2016. godine otišla u posjet Theresi May, predsjednica je odabrala odijelo u omiljenim nebojama i, nažalost, nije oduševila. No dvije godine kasnije, na konferenciji ''Hrvatska kakvu trebamo'', stilski napredak je itekako vidljiv.

Hvale je i zbog toga što manje nosi čipku te zbog izbora odjevnih predmeta ukrašenih etno detaljima. Da je predsjednica svoj stil dovela do vrhunca, mišljenja je modna struka. Dokazala je to odabirom haljine za prijam povodom Dana državnosti.

Pozitivnih i negativnih komentara uvijek će biti, ističu naši stručnjaci. No zanimljivo im je kako se upravo Grabar-Kitarović, kao prva predsjednica, često pojavljuje na meti kritika.

''Malo se možemo vratiti u prošsot i podsjetiti se na to kako su se neki muški političari odijevali i podsjetiti se na to kako su se neki muški političari odijevali i muški predjsednici koji su često bili u neprikladnim odijelima, neprikladnim veličinama, krojevima, ai bojama, a činjenica je da nisu izazvali toliku medijsku pažnju i nisu bili toliko medijski atraktivni. 

Cijeli rezime pogledajte u prilogu IN magazina. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.