priča o navijačima

Kako su Bad Blue Boysi dobili ime? Otkrio nam je autor osobno

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kako je nastalo ime 'Bad Blue Boys' i kako je s današnjim srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, nekada istaknutim navijačem Crvene Zvezde završio u policijskoj postaji, ispričao nam je jedan od autora filma.

Bad Blue Boys - ime je koje ujedinjuje masu u jedno biće čije srce kuca za Dinamo. A ovo je čovjek koji ga se dosjetio, Sandro Dujmušić, jedan je od osnivača ove navijačke skupine, a danas ugostitelj. Davne 1986. dok su on i Ivica Cindrić Ićo, Splićanin koji je navijao za Dinamo, gledali film Bad Boys, došli su do ideje imena do tada neformalnoj zagrebačkoj skupini navijača Dinama.

Pogledaj i ovo showbuzz Dinamo kids Modri u društvu najmlađih navijača čekaju Astru!

Ostvario san: Štreber spašava svijet u društvu najseksi komada!

'Ime je nastalo u Splitu pokojni Ićo i ja. Gledali smo film sa Sean Pennom 'Bad Boys' i u principu ime nam se svidjelo, kako smo se družili tri dana s Torcidom, svi su rekli ime vam je ok, zvuči muški međutim moralo je imati plavo u sebi - pripadnost Dinamu klubu palo je BBB i ekipa je došla dva dana nakon u Split', sjeća se Sandro, jedan od autora filma o navijačima Dinama.

Na krilima zajedništva i nacionalnog jedinstva, Torcida i BBB tih dana disali su kao jedno. 'Bio je to i kraj Jugostavije '87 i već se osjećala povezanost među nama i osjećale su se tenzije nacionalne i normalno da smo se zbližili. Bila je pjesma 'Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska s njima se ponosi cijela Hrvatska'... mogao si sa Dinamovim šalom u Splitu ko Hajdukovim po Zagrebu - što je danas nemoguće', priča autor, a vrativši se iz Splita u Zagreb, ime se počelo širiti po gradu. Rivalstvo među kvartovima zamijenila je ideja zagrebačkog navijačkog jedinstva.

Organizacija koreografije, navijanja na tribinama, izrade transparenata, odlasci na gostovanja, postale su standardne akcije grupe. Posebno popularni bili su grafiti, a prvi je izrađen u Trnskom.

Zašto biti dio navijačke skupine?

A iz gostovanja s Dinamom u Srbiji Sandro vuče uspomene kao što je upoznavanje premijera Srbije Aleksandra Vučića - koji je bivši navijač beogradske Zvezde s kojima su se BBB često nalazili u klinču.

Čemu takva svjesna izloženost sukobima i zašto se pojedinci odlučuju biti dio navijačkih skupina? Pa evo odgovora. 'Obvezao si se nekome pripadaš i te ljude ne smiješ izdati. Kad su tučnjave, ne smiješ zapaliti, osjećaš se da pripadaš. S tim ljudima dijeliš gutljaj pive, sendvič, cigaretu... za taj klub navijamo i putujemo po 1000 kilometara!', objašnjava Sandro. Veliku ulogu u izgradnji kluba navijača imao je Ćiro Blažević.

Sandro više nije aktivni navijač, no priznaje kako se i danas naježi prisjećajući se ljudi, gradova i trenutaka u kojima je živio za sveto ime Dinamo. Klub, ali posebno Bad Blue Boysi, neodvojivi su dio čovjeka koji je ispisao stranicu povijesti hrvatskog navijanja. Pogledajte cijelu priču u prilogu inMagazina.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene