Evo kako stvari stoje

Odlazi li moda kakvu poznajemo u zaborav? Dolazi novo doba i za domaći dizajn

Modna revija Bipa FASHION.HR - 1 Modna revija Bipa FASHION.HR - 1 DNEVNIK.hr 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Program FASHION TALKS - 1 Program FASHION TALKS - 2 Modna revija Bipa FASHION.HR - 1 Modna revija Bipa FASHION.HR - 2 Vinko Filipić Trideseti Bipa FASHION.HR Trideseti Bipa FASHION.HR +0 Trideseti Bipa FASHION.HR Galerija

Kakva je budućnost domaće modne scene, kakve je posljedice na nju ostavila korona i što danas najviše muči dizajnere, teme su kojima je otvorena 30. sezona BIPA FASHION HR-a. Na panel raspravama načeta je tema reciklaže i slow fashiona. Na koji način se mijenja svijest o industriji, doznajte u idućoj priči.

Modna industrija najveći je svjetski zagađivač okoliša. Fast fashion ili brza moda u kombinaciji s marketinškim strategijama kontrole psihologije kupaca, čini nas ovisnima o kupnji mikrotrendova, čiji se broj povećava svake sezone. Korona je, čini se, bila nužan "šok trenutak" za pokretanje drastičnih promjena.

"To je nepisano pravilo za sve hrvatske dizajnere da su 4. i 5. mjesec uz 12. prometom najbolji zbog toga što sav svečani program je tada, tad su krizme, pričesti, svadbe, maturalne večeri, to je ove godine izostalo u tom segmentu sigurno najviše osjetimo koronu", izjavio je dizajner Ivan Tandarić.

Pogledaj i ovo In Magazin: Jurica Pađen - 1 Kakve uspomene! Jurica Pađen vraća nas u osamdesete, evo koji ga je političar branio od obožavateljica, a tko ga je spasio od zatvora: "On mi je bio redar, moj bodyguard!"

"Trenutno za svaku opciju koju planiramo radimo plan A i plan B u slučaju da sve bude normalnopo pitanju situacije sa koronom i mogućnosti kretanja, održavanja evenata i predstavljanja kolekcija do ovog B plana što ćemo i kako ćemo ako se sve opet poremeti", dodao je njegov kolega Marko Šabarić.

Povijest je, nažalost, već jednom dokazala koliko je moda osjetljiva u pandemiji.

"Prije stotinu godina kao što znate bila je epidemija španjolske gripe koja je posljedično utjecala i na modu i tada su se stvari promijenile. Prodaja odijela je drastično pala, prodaja dječje odjeće i obuće također, majke su se bojale voditi djecu kod krojača kako ne bi dobili gripu", objasnila je modna urednica Vesna Blašković.

Kao nova kreativna direktorica jedne od najvećih modnih kuća u Hrvatskoj, Martina je na panel raspravi nultog dana BIPA FASHION.HR-a, upozorila na još jedan gorući problem domaće prozvodnje - nedostatak zanata.

"Čekamo i stvarno se nadamo da će ta suradnja sa TTF-om iznjedriti ljude i mlade konstruktore, šivače, tehnologe koji će realizirat stvari koje mi dizajniramo. Moj dizajn nema nikakvog smisla ukoliko se ne može proizvesti a ne može se proizvesti", izjavila je dizajnerica Martina Vrdoljak Ranilović
Modna će se svijest na svjetskoj razini morati okrenuti slow fashionu i kvaliteti nad kvantitetom.

Cijelu priču pogledajte u prilogu IN Magazina.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene