Hrvatski trenuci s Eurosonga

Skandal ''Marije Magdalene'' prije točno 20 godina u Izraelu i Danijelino skidanje na pozornici!

Danijela Martinović (Foto: Screenshot) Danijela Martinović (Foto: Screenshot) Screenshot 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Doris Dragović (Foto: IN Magazin) Danijela Martinović (Foto: Screenshot) Maja Blagdan (Foto: IN Magazin) Sanja Doležal (Foto: IN Magazin) Tomislav Krizmanić (Foto: IN Magazin) Maja Blagdan (Foto: IN Magazin) Danijela Martinović (Foto: IN Magazin) Sanja Doležal (Foto: IN Magazin) +0 Doris Dragović (Foto: IN Magazin) Galerija

Dok se zagrijavamo za Rokov današnji nastup u drugoj polufinalnoj večeri, donosimo pregled najzanimljivijih hrvatskih eurovizijskih trenutaka.

Jednako strastveno i moćno ''Mariju Magdalenu'' Doris Dragović pjeva danas kao i te '99. u Jeruzalemu, kada je Hrvatskoj osigurala visoko četvrto mjesto, što je još uvijek naš najbolji rezultat na Eurosongu.

''Meni je žao! Meni je žao što je to i dalje hrvatski najbolji uspjeh jer silno želim da krenemo dalje'', rekla je Doris jednom prigodom. 

Prije točno 20 godina taj je Dorisin nastup izazvao pravi skandal. Prekršena su stroga pravila.

Pogledaj i ovo showbuzz RIJEŠITE KVIZ! Koliko znate o kultnim hrvatskim pjesmama s Eurosonga koje su i danas pravi hitovi? Provjerite svoje znanje!

''Dogodilo se to da je ona tijekom izvedbe svoje pjesme 'Marije Magdalene' imala snimljene vokale, brojne vokale u sklopu pjesme, ali na pozornici je imala samo jednu vokalisticu. Tako su se u biti prekršila pravila Eurosonga koja vrijede i dandanas da se svi vokali moraju uživo otpjevati, glazba je na matricu'', objašnjava Tomislav Krizmanić, predsjednik udruge Eurofest Hrvatska.

Itekako uživo '96. u Oslu pjevala je Maja Blagdan. Danas ova crvenokosa diva, na žalost brojnih obožavatelja, rijetko staje na pozornicu.

''Život nema planova, sad ja ću ovo, ovako ili onako. Život nosi svoje, vrijeme nosi svoje, događaji te odvedu na jednu stranu, na drugu'', govori Maja. 

Njezina ''Sveta ljubav'' drži jedan neobičan rekord.



''Jednu onako mirniju baladu je pjevala, ljubavnu pjesmu. Najedanput je sve presjekla jednim krikom i prema knjizi Eurovison records, stoji da je to najviši ikad otpjevan ton na Eurosongu'', govori Krizmanić. 

Pjesma koja i danas mami na ples baš poput "Marije Magdalene" i "Svete ljubavi" završila je te davne '87. u Bruxellesu na visokom četvrtom mjestu.

''Točno, prije 32 godine, tako davno da se ne mogu baš prisjetiti. Što se tiče detalja samog nastupa, dakle oko tri minute, ne sjećam se ničega. Taj trenutak bio mi je u magli kad je Victoria Laslo, voditeljica u Bruxellesu, najavila da je upravo tog dana i moj rođendan, dakle 9. svibnja, meni je totalna crna rupa bila pred očima'', priča Sanja Doležal. 

Sanja se prisjeća i jednog sasvim neobičnog susreta koji je tada doživjela.

''Doručka na kraljevskom dvoru zajedno s kraljem i kraljicom Belgije. I to je bio moj prvi i vjerojatno posljednji trenutak kad sam nosila šešir jer je tada bio dress code u prisustvu kraljevske obitelji nositi šešir'', prisjeća se Sanja.  

Potpunu pomutnju među obožavateljima Eurosonga izazvao je Jacques kada je prvi put objavljena njegova pjesma ''My Friend''.

''Nitko nije mogao pojmiti da je ta dva različita glasa i stila pjevanja, vrlo oprečna, mogla izvesti jedna osoba i tako jedno za drugim naizmjenice'', objašnjava Krizmanić. 


''Nije, to sam doista ja. Ja sam, što je manje poznato, nekada davno, gotovo 6 godina učio klasično pjevanje i trebao sam biti klasični tenor, a postao sam pop-teror. Onda sam pomislio, je li preludo da napravim duet sa svojim alter egom od prije 15 godina'', priča Houdek. 

Pravu malu revoluciju pokrenula je Danijela u Birminghamu 1998.

''U početku pjesme bila je odjevena, zagrnuta crnim plaštom i kapuljačom, onda je to sve skinula sa sebe i zablještala u bijelome'', prisjeća se Krizmanić. 

''U drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnjeg Eurosonga nastupa i naš Roko. Njegova je vrhunska vokalna izvedba neupitna, no koplja se lome oko krila – jesu li dobar potez ili samo nepotreban kič. 

''Ja ne vidim u čemu je problem. Ako čovjek želi imati krila, neka ima krila. Niti su prva niti su zadnja na Eurosongu. Bilo ih je raznoraznih boja, oblika, ovo su još umjerena krila, bilo je i većih'', smatra Krizmanić. 

Iako kladionice imaju svoje favorite, tko će završiti u finalu i pobijediti, kažu poznavatelji, danas je nemoguće predvidjeti.

''To se danas ni kristalnom kuglom više ne može odrediti. Uz neka najbolja predviđanja, analize... ima uvijek čuda. I dandanas se čovjek pita: 'Kako se to dogodilo?' A tako, eto!'', smatra Krizmanić. 

''Možda da i dovučemo ovdje taj Eurosong. Znam da zaslužujemo to umjetnički jer imamo tako sjajnih pjevača, glasova, tako divnih vokala da bi Eurosongu trebala biti čast da bude u Hrvatskoj'', zaključila je Doris Dragović. 

Živi bili, pa vidjeli.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene