Neki će za nju reći da je eliksir mladosti, neki je zovu čak i tekućim zlatom ili jednostavno gljiva. Radi se o kombuchi, sve popularnijem piću kod nas, koji u svijetu već uživa status omiljenog. Na ideju proizvodnje ovog osvježavajućeg napitka došla je i jedna ekipa iz Zagreba. Njihovu priču o poduzetništvu i prijateljstvu gledajte u ovotjednoj emisiji projekta Startaj Hrvatska.

Galerija Mario Likar Kombucha EKIPA Kombucha - 3 +6 EKIPA Kombucha - 2

Život na drugom kraju svijeta donio je Mariju iskustvo, ali i poslovnu ideju.

''Priča je krenula dok sam ja još živio u Australiji i vidio sam kombuchu tamo da je na svakom koraku, da je ljudi jako puno piju, vide to kao jednu zdravu opciju, koja je svuda prisutna i došao sam na ideju da, mogli bi u Hrvatskoj tako nešto napraviti'', priča Mario Likar. 

Vezani članci Informer: Melli Aromatica - 5 Kako je Vesna razvila svoj brend Melli Aromatica: "Igrom slučaja počela sam čitati deklaracije i ostala sam bez teksta" Jelena Gadže: Fruit moons - 4 Prodala stan kako bi sklopila posao života, a onda joj je pandemija uništila snove. Srećom, dobila je drugu priliku…

Kad se vratio u Hrvatsku, uključio je najbliže prijatelje – Roka i Zdravka. A pridružila im se i Almira koju je Mario upoznao još na Novom ZeIandu. I tako je nastala Ekipa Kombucha.

''Prvenstveno želimo da ljudi upoznaju tu vrstu pića i da ga zavole kao što smo ga mi zavoljeli te se nadamo da će ljudi uvidjeti koji su stvarno benefiti i zamijeniti ta neka tradicionalna pića'', Roko Romić.

U Kini je koriste već punih 2200 godina, kao snažan eliksir. Iako je od davnina poznat i spravljan u kućanstvima diljem svijeta, tek posljednjih godina, porastom svijesti o važnosti zdrave prehrane, ovaj prirodni napitak doživljava svoju veliku popularnost.

''Pa kombuchu već tisućama godina ljudi piju kako bi si pospješili imunitet i probavu ponajprije. Benefiti su ti da prvo i osnovno okrepljuje, bogata je organskim kiselinama, vitaminima B skupine, vitaminom C, tako da čak i podiže imunitet'', priča Zdravko Džeba. 

Ekipa svoju Kombuchu proizvodi prema tradicionalnoj recepturi od prirodnih sastojaka i bez pasterizacije. Uz klasičan okus zelenog čaja, ovaj osvježavajući blago gazirani napitak dostupan je i u okusima bazge, bobičastog voća te đumbira.

''Pripremamo čaj, koristimo mješavinu crnog i zelenog čaja, dodajemo šećer. Šećer se koristi kao hrana za kulture, ostavimo da fermentira 5-7 dana. U tom vremenskom periodu kušamo ga, provjeravamo razinu kiselosti i one točke između slatkog i kiselog'', kaže Almira. 

Kako bi proizvodnja zaživjela punim plućima, potreban im je vjetar u leđa, zbog čega su se prijavili u Startaj Hrvatska.

''Bili smo presretni. Ta prilika je jednom u životu. Nismo mogli vjerovati da ćemo dobiti priliku da sudjelujemo u ovom showu'', govori Mario Likar. 

''Smatramo da ćemo prvenstveno dobiti to, da ćemo se maknuti iz nekog poluhobija, ajmo reći malo više od hobista, od nekog tko je prodavao u ovako nekih par dučančića u nekog tko će biti u dućanu poput Spara'', kaže Roko Romić. 

Njihova kombucha sada je u utrci za HIT Proizvod 2021.

''Da svi budemo dio te priče i da pokušamo neku lijepu priču napraviti ovdje doma i da pokažemo drugima svojim primjerom da su i ovdje dobre stvari moguće'', zaključio je Mario. 

Kako je tekao njihov poduzetnički put, ali i priču o prijateljstvu Ekipe pogledajte ove nedjelje u 18:15 u novoj epizodi projekta Startaj Hrvatska.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Pogledajte luksuz u kojem uživa Majin Bloom, a nema još ni godinu dana, postao je pravi svjetski putnik! Maja Šuput i Nenad Tatarinov Maja Šuput - 4 Maja Šuput - 3 +29 Maja Šuput - 2

Najtužnija se princeza vratila kući, ali jednom mjestu ipak ne želi kročiti blizu, umjesto toga odabrala je nešto čudnovato! Princeza Charlene Princeza Charlene Princeza Charlene +27 Princeza Charlene

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju