Božo Vrećo čovjek je koji nosi i bradu i štikle. Njegova neobična pojava privlači pažnju, a odrastanje mu je bilo posebno teško.


Haljine, štikle, šminka, brada - sve je to asesoar bosanskog pjevača Bože Vreće, čovjeka anđeoskog glasa koji kaže da u sebi ima i muškarca i ženu. Odrastati kao drugačiji u provincijalnoj sredini ostavilo je mnoge ožiljke na duši šarmantnog umjetnika. Otkrio nam je u intervjuu da se zaljubljuje u oba spola. Sevdah ga je doslovno spasio. 'Ja sam izašao iz teškog perioda, kad sam ušao u sevdah ta moja tuga i izolacija pretočila se u sve moje stihove', rekao je Vrećo.

Oduvijek je znao da je drugačiji, da je i muškarac i žena, a odrastati kao takav u Foči, maloj provincijalnoj sredini, bilo je teško i ostavilo je traga. 'Bilo je puno poteškoća i uvreda, nečega što nadire, mijenja vas, rasplače pa dođete kući uplakani, ali bitno je da imate rame za plakanje, a to je bila moja majka, najveći oslonac i muza', priča Vrećo. Zahvaljujući njoj je sve ono što je danas. Naime, ona ga je puštala da ima svoj imaginarni svijet i nosi haljine - barem u njihovom domu.

Božo Vrećo (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Napisao je i knjigu koju je posvetio svojoj voljenoj majci. 'O njenom odrastanju koje je bilo teško i mojem odrastanju koje je bilo teško. Moj otac je počinio samoubojstvo i sve je to trebalo preživjeti, oblikovati', otkriva Vrećo. Njegova tužna priča upravo je kao sevdah, satkana od niza emocija. Ali, sa sretnim završetkom. 'Ja sam osoba koja se zaljubljuje i u muškarce i u žene i sva moja ljubav je platonska, nema kontakta, čista, nepatvorena', zaključio je Vrećo.

Svoj i iskren, eterični interpretator, gotovo meditativnog pjevanja koje tako djeluje čak i na one koji nisu ljubitelji sevdaha. Iznimna je osoba od koje se može mnogo naučiti.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Božo Vrećo (Foto: Borna Filic/PIXSELL)