Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jastrebarsko, Velika Gorica ili Ivanić grad? Još se razmišlja koja je lokacija najbolja za ovaj veliki projekt.


Inicijativa za gradnju filmskog studija inicijativa je za daljnji razvoj filmske industrije u Hrvatskoj. Nakon sustava potpora za snimanje svih filmskih formi, razvoja koprodukcijskih modela, razvoja sustava gostovanja hrvatskih filmova na domaćim i stranim festivalima te osobito pozicioniranja Hrvatske kao iznimno poželjne destinacije za snimanje filmova (ne samo zbog atraktivnih prirodnih resursa, nego i mogućnosti angažmana domaćih filmskih stručnjaka), suvremeni filmski studio nameće se kao logičan nastavak tog razvoja – kako za potrebe domaće filmske proizvodnje, tako i za pružanje usluga stranim filmskim kompanijama.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković o sastanku s predsjednikom: "Čovjek je rekao da će zvati, pa nije, pa šalje poruku preko Čačića, sve skupa je bizarno" Velika Gorica: U sudaru kamiona i automobila jedna osoba poginula - 2 U teškoj nesreći kod Velike Gorice poginula jedna osoba: Vozač kamiona zaspao za volanom? ''Gurao je automobil dobrih 20 metara''

Njime bi se značajno ojačali produkcijski kapaciteti koji osim što su poticaj razvoju filmske umjetnosti ostvaruju i značajnu ekonomsku dobit, povećavaju zaposlenost i razvoj niza profesija i stručnih kompetencija vezanih uz filmsku industriju. Također, već su vidljivi i posredni efekti koju donosi filmska industrija npr. u području turizma gdje se razvija posebni turističko-filmska destinacijska ponuda. Ministarstvo kulture preuzelo je ulogu koordinatora između odabranog grada kao nositelja projekta na lokalnoj razini, Hrvatskog audiovizualnog centra, javne ustanove koja se bavi poticanjem proizvodnje audiovizualne djelatnosti i promicanjem audiovizualne kulture te Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji bi se putem svojih programa potpora pridružili realizaciji projekta. Projekt se planira financirati sredstvima Europske unije.

Žestoki odgovor: Neiskusni redatelj projekta ovako iskazuje bijes

- Tri su moguće lokacije o kojima se razmišlja vezano uz gradnju filmskog studija: okolice Jastrebarskog, Velike Gorice i Ivanić grada. Studio će biti izgrađen u nekoliko faza, tako da govorimo o barem tri svote i tri roka. Inače, hrvatska TV industrija, gaming industrija i filmska industrija imaju podjednake potrebe za kvalitetnim audiovizualnim pogonom. Ako želimo zadržati postojeću razinu proizvodnje, a osobito, želimo li rasti, studio nam je nužan - izjavio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook