Dugometražni igrani film Dalibora Matanića Zvizdan nagrađen je u Minsku nagradom za najboljeg redatelja i nagradom za najbolju filmsku fotografiju.


Međunarodni filmski festival u Minsku najzačajniji je festival u Bjelorusiji, a ovogodišnje 21. izdanje festivala koje se održavalo od 6. do 13. studenog u natjecateljskom je programu predstavilo 11 filmova. Međunarodni žiri u sastavu Vadim Abdrashitov (Rusija), Nele Savichenko (Litva), Stefan Laudyn (Poljska), Damir Terešak (Hrvatska) i Viktor Kopytko (Bjelorusija) dodijelio je nagradu za najboljeg redatelja Daliboru Mataniću, a nagradu 'Yury Marukhin' za najbolju filmsku fotografiju odnio je Marko Brdar.

Što je 'Zvizdan' dobio, a što izgubio

Vezani članci Slika nije dostupna Zvizdan ostao bez Oscara Slika nije dostupna Hrvatica među 10 najperspektivnijih europskih glumaca

Zvizdan je nova priznanja osvojio svega nekoliko dana nakon što je u njemačkom Cottbusu odnio Grand Prix i još dvije nagrade, a od međunarodne premijere u svibnju Zvizdan je prikupio osamnaest nagrada i tri važna priznanja – nominacije za EFA-u i LUX Prize te priliku da predstavi Hrvatsku u natjecanju za nagradu Oscar. Film prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem.

Producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.
Inače, samo tijekom ovog mjeseca Matanićev se film prikazivao ili se prikazuje na festivalima u Tajvanu, Njemačkoj, Slovačkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Litvi, Bjelorusiji, Norveškoj, Egiptu, Švedskoj, Estoniji, Sloveniji, Latviji, Makedoniji, Španjolskoj, Singapuru i Hrvatskoj.

Grand Prix za najbolji film festivala u Minsku odnio je The Lesson u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchanova, a uz Zvizdan na festivalu se prikazao i nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook