Proslava se održava u vinogradima i podrumima iločkih vinogradara, uz dobru vinsku kapljicu i domaću trpezu.


Blagdan sv Vinka – tzv. „Vinkovo“ svake godine se u siječnju tradicionalno obilježava u Iloku, poznatom srijemskom vinogradarskom kraju i gradu vina. Kad utihnu i nestanu svi tragovi božićno-novogodišnjeg slavlja, u srcu zimske svakodnevice, počinje nova vinogradarska godina. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vinkovo u svoje vinograde. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Stoga, bez obzira na studen, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, vinova loza se simbolično reže, vješaju se kobasice, zalije se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućih godina.

Vinkovo u Iloku (Foto:PR)

Već tradicionalno, i ove godine Ilok vam nudi bogatu ponudu. Proslava se održava u vinogradima i podrumima iločkih vinogradara, uz dobru vinsku kapljicu i domaću trpezu. „Vinkovo“ svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, te se i ove godine organizira zajednička, produžena vikend proslava s više događanja, a termin je 20.-22.01.2017. Osim dnevnog programa koji se sastoji od pokladnog jahanja, sajma te obreda blagoslova, posvete i proslave Vinkova u vinogradima „Vukovo“, tako je predviđen i večernji program u kojem vas očekuje tamburaški maraton (natjecanje tamburaških sastava), klapa Fjabula, ŽPS Druge te TS Ringišpil, uz najbolja vina iločkih podrumara, te najbolju zabavu koja je dokazana svih godina unazad.

Vinkovo u Iloku (Foto:PR)

Odmorite se i degustirajte kvalitetno iločko vino po pristupačnim cijenama, oprobajte pečenu kobasicu i slaninu, upoznajte običaje, uživajte u glazbi i plesu. Sa sobom ponesite puno dobre volje, nešto kuna i puno prijatelja!

Vinkovo u Iloku (Foto:PR)

Dobrodošli i vidimo se na Vinkovu u Iloku.