Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makoto hrvatsko japansko društvo organizira radionicu Tisuću ždralova za Hiroshimu i Nagasaki u suradnji s Aikido društvom Zagreb, Ichidan Udrugom, Bonsai Udrugom „Zen“, Kyudo društvom Zagreb i Hrvatskom igou udrugom, u Kući aikida, Koturaška 1, 30. travnja, od 15 do 18 sati.


Osim izrade origami ždralova kojim se obilježava sjećanje na žrtve nuklearne eksplozije u Japanu 1945. godine, naročito na djevojčicu Sadako koja je izradom 1000 ždralova poželjela izliječiti se od leukemije uzrokovane eksplozijom, Makoto društvo ujedno želi apelirati na mir u svijetu, ali i uz odabrane partnere omogućiti svim sudionicima da se upoznaju s drevnim, no danas popularnim japanskim vještinama, poput bonsai umjetnosti, borilačkih vještina aikido i kendo, japanskog streličarstva kyudo te društvene igre go.

Vezani članci Tajfun Hagibis pogodio je Japan (Foto: AFP) - 2 Najrazorniji tajfun u zadnjih 60 godina stigao na Japan: Dvije osobe poginule, najmanje 60 ozlijeđenih Sjevernokorejska ribarica (Arhiva: AFP) U japanskim vodama sudarili se patrolni čamac i sjevernokorejska ribarica, spašeno više od 10 ribara

Posjetitelji će se moći okrijepiti japanskim čajem i drugim delicijama, a cjelokupan događaj će se održati u društvenim prostorijama Kuće aikida u prostoru obnovljenog Paromlina, Koturaška 1.

„Cilj projekta je odati čast stradalima, te potaknuti sudionike da svojim doprinosom u vidu izrađenog origamija pošalju želju mira u svijet. Uz to, cilj je proširiti znanje, svijest i zainteresiranost sudionika o tradicionalnoj japanskoj umjetnosti – origamiju, te dodatno povezati hrvatski i japanski narod na kulturnoj razini“, izjavio je Domagoj Palenkas, predsjednik Makoto hrvatsko japanskog društva, koji godinama sustavno radi na zbližavanju hrvatske i japanske kulture, a odnedavno provode i besplatne radionice japanskog jezika za sve zainteresirane.

Više informacija o Makoto hrvatsko japanskom društvo potražite na facebook eventu 1000 ždralova.

Aikido društvo Zagreb osnovano je 1992. godine, a od 2013. djeluje u prostoru obnovljenog Paromlina koje ponosno naziva Kućom aikida. Osnovna ideja koja prožima Kuću aikida jest širiti nenasilje u fizičkom svijetu, kako prema sebi, tako i prema drugima te omogućiti kvalitetnije življenje svim pojedincima kroz korištenje neograničenih potencijala uma i tijela.